Studioruimte van Omroep Brabant ANP

Een meerderheid van de regionale omroepen ziet het niet zitten om nauw samen te werken in een nieuwe landelijke Regionale Publieke Omroep. Staatssecretaris Dekker wil miljoenen euro's bezuinigen op de omroepen en denkt dat de samenwerking leidt tot efficiënter werken. 

Acht van de dertien regionale omroepen zijn tegen de voorgestelde constructie omdat ze vinden dat hun journalistieke onafhankelijkheid in de huidige plannen wordt aangetast. 

Laatste gesprek

In de opzet van de staatssecretaris worden bijvoorbeeld besturen samengevoegd waardoor de kosten gedrukt kunnen worden. Dekker zou eind deze week nog een keer met de omroepen om de tafel willen zitten om daarna de knoop door te hakken of hij zijn plannen doorzet. 

Het staat al wel vast dat er bezuinigd moet worden. Het gaat volgend jaar om een bedrag van in totaal 8,5 miljoen euro, daarna loopt dat op tot 17 miljoen euro.

Vijf regionale omroepen zien het plan van Dekker wel zitten en zien hun journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd. Een woordvoerder van de ondernemingsraden van die omroepen zegt tegen persbureau ANP dat de andere "gewoon hun eigen omroepje willen blijven". 

STER reclame