NOS/Tanja Braun
NOS Nieuws

Nieuwe A2-tunnel bij Maastricht symbolisch gesloten

De tunnelbuizen van de A2-tunnel bij Maastricht zijn vandaag symbolisch gesloten voor rondleidingen. Vanmiddag liep de laatste groep door de tunnel, samen met VVV-gidsen en medewerkers. In totaal zijn er de laatste vijf jaar 60.000 mensen rondgeleid.

De bezoekers werden ontvangen in het A2-informatiecentrum. Daar konden ze een maquette van de nieuwe tunnel bekijken. Daarna liepen ze, met een helm en een reflecterend hesje, richting de tunnel.

'Bouw van tunnel onder Maastricht is succes'

De symbolische sluiting van de tunnel geldt alleen voor rondleidingen. Het laatste weekend van oktober is er namelijk nog een 'Tunnelweekend', waarin fietsers en wandelaars nog de tunnel kunnen bekijken. Dan is ook de hardloopwedstrijd Tunnelrun.

Koning Willem-Alexandertunnel

De 2300 meter lange tunnel vervangt de huidige A2, die dwars door Maastricht loopt. Dat leidt geregeld tot verkeershinder en overlast. De tunnel krijgt de naam de Koning Willem-Alexandertunnel en gaat rond de jaarwisseling open. De kosten voor het megaproject bedragen zo'n 1,2 miljard euro.

Bovenop de tunnel wordt een 'groene loper' gecreëerd, een natuur- en woongebied van 2,5 kilometer lang. De groene zone moet het gebied aantrekkelijk maken voor inwoners van Maastricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl