1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Twaalf maanden cel geëist tegen oud-directeur stichting ALS

Het OM eist een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen oud-directeur Eric N. van de stichting ALS voor verduistering van ruim 300.000 euro en valsheid in geschrifte.

N. zou als directeur van de stichting ALS 177.000 euro overgemaakt hebben naar zijn eigen rekening. Om dat weer terug te betalen, zou hij 143.000 euro hebben ontvreemd van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar hij penningmeester was.

Stichting ALS zamelt geld in voor onder meer onderzoek naar de spierziekte ALS. Dat gebeurt met acties als de Ice Bucket Challenge uit 2014 en de Amsterdam City Swim. De diefstal werd vorig jaar ontdekt door de accountant van de stichting. Eric N. is toen per direct ontslagen.

Tijdens de zitting in de rechtbank van Haarlem heeft Eric N. bekend dat hij geld heeft overgemaakt naar zijn privérekening. Hij gaf daarbij aan dat hij zijn eigen boekhouding had verwaarloosd als gevolg van de drukte bij de stichting ALS. Hij heeft er spijt van.

Eric N. leefde op te grote voet volgens de officier van justitie. N. had een zeilboot en ging geregeld op vakantie. Hij kon zijn belastingaanslagen niet meer betalen en kreeg een deurwaarder op zijn nek. Op dat moment heeft N. naar eigen zeggen een verkeerde keuze gemaakt. 

Toen het een keer was gebeurd, bleef hij ermee doorgaan: "Ik had een enorm probleem en heb dat met niemand gedeeld", zei hij tijdens de zitting. "Onverantwoord gedrag, ik snap nog steeds niet hoe ik het heb kunnen doen."

Hij heeft het geld, op 18.000 euro na, met behulp van vrienden en familie weer terugbetaald aan de stichting ALS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl