Ook rest van Europese Unie krijgt netneutraliteit

In de hele Europese Unie gaat netneutraliteit gelden, blijkt uit regels die de Europese telecom-toezichthouder Berec heeft gepubliceerd. In Nederland golden die regels al. "Voor Nederlandse internetters verandert er dus eigenlijk niets", aldus een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt, die in Nederland controleert of providers zich aan de netneutraliteit houden.

Voor andere lidstaten van de Europese Unie verandert er wel wat: in die landen mogen mobiele én vaste providers geen verkeer meer belemmeren of vertragen. Zo mogen ze geen extra geld vragen om een dienst als Netflix te gebruiken, mogen ze hun eigen diensten niet beter laten werken dan concurrenten, en mogen ze ook geen websites of diensten blokkeren.

Zwakker

De Europese netneutraliteit was al goedgekeurd door de Europese Raad en het Europarlement, maar de vraag was hoe de regels geïmplementeerd zouden worden door de toezichthouders.

De vrees was vooraf dat de Europese netneutraliteit minder sterk zou zijn dan de Nederlandse, en dat die daardoor moest worden afgezwakt. De Europese netneutraliteit verbiedt het namelijk niet om bepaalde diensten uit te zonderen van een databundel: zo zouden gebruikers onbeperkt Spotify kunnen gebruiken zonder dat gestreamde muziek meetelt voor de bundel.

Goed voor de gebruiker, maar slecht voor de concurrentie, was het bezwaar: concurrenten waarvoor wel megabytes moeten worden afgetikt, worden dan immers minder aantrekkelijk. In Nederland is de praktijk dan ook verboden.

In de Europese netneutraliteit is dat zogenoemde 'zero rating' niet expliciet verboden, maar minister Kamp van Economische Zaken heeft een maatregel uitgevaardigd om dat in de Nederlandse implementatie dicht te timmeren. De Eerste Kamer moet zich daar nog over buigen.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is blij met die beslissing van Kamp. "Daardoor verandert er voor Nederlandse internetters bijna niets", aldus Rejo Zenger van die organisatie.

KPN

Nederland voerde netneutraliteit in nadat KPN had aangekondigd extra geld te willen vragen voor diensten als WhatsApp en Skype. De politiek nam daarop in sneltreinvaart wetgeving aan om dat te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl