Kim Jong-un
NOS Nieuws

'Kim Jong-un executeert functionarissen met luchtafweergeschut'

In Noord-Korea zijn begin deze maand twee hooggeplaatste functionarissen publiekelijk geëxecuteerd met luchtafweergeschut. Dat schrijven Zuid-Koreaanse media. Een van de mannen zou ter dood zijn veroordeeld omdat hij in slaap viel bij een overleg met dictator Kim Jong-un.

Volgens de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo gaat het om een oud-minister van Landbouw en een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs. Ze werden geëxecuteerd bij een militaire school in de hoofdstad Pyongyang.

De oud-minister zou zijn veroordeeld omdat hij een bedreiging vormde voor de positie van Kim Jong-un. De andere functionaris zou zijn eigen doodvonnis hebben getekend toen hij indutte bij een vergadering die de dictator voorzat.

Angst inboezemen

De executies zijn niet bekendgemaakt door het staatspersbureau in Noord-Korea. De krant JoongAng Ilbo zegt zich te baseren op een anonieme bron binnen het regime. Volgens het dagblad wijzen de executies erop dat de Noord-Koreaanse elite verdeeld is. Kim Jong-un zou op deze manier zijn politieke rivalen angst willen inboezemen.

Sinds de dictator in 2011 zijn vader Kim Jong-il opvolgde, heeft hij diverse hooggeplaatste politici laten executeren. De meest invloedrijke was zijn oom Jang Song-thaek. Die werd in december 2013 gedood omdat hij hoogverraad zou hebben gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl