ANP
NOS Nieuws

Apothekers mogen zelfgemaakte medicijnen doorleveren

Apothekers mogen medicijnen die niet meer leverbaar zijn en die ze zelf maken, voortaan ook leveren aan collega-apothekers. Voorwaarde is dat er geen goed alternatief geregistreerd geneesmiddel beschikbaar is. Dat blijkt uit een circulaire van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waarover het vakblad Skipr schrijft. De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven Nefarma is kritisch.

Formeel is het volgens Europese en Nederlandse regelgeving verboden dat een apotheker een zelf bereid geneesmiddel levert aan een andere apotheker. Tot nu toe werd in Nederland het leveren van eigen geneesmiddelen aan collega-apothekers - en dus hun patiënten - niet toegestaan als er een alternatief middel geregistreerd was in Nederland of een ander EU-land.

Thyrax

Van die strenge opstelling komt de IGZ nu terug. Dat komt doordat medicijnen steeds vaker (tijdelijk) niet leverbaar zijn, met soms grote gevolgen voor patiënten. Vorig jaar bijvoorbeeld besloot farmaceut Aspen Pharma de productie van het schildkliermedicijn Thyrax te verplaatsen van Nederland naar Duitsland.

Dat had tot gevolg dat de productie van het middel maanden stil kwam te liggen. Ook nu is die productie nog niet op peil. Toen de voorraden van het middel op waren, hadden de circa 350.000 schildklierpatiënten in Nederland geen andere keus dan overstappen op een ander medicijn. Of ze proberen via omwegen - en tegen veel hogere prijzen - alsnog aan Thyrax te komen.

Voor schildklierpatiënten is het niet eenvoudig om over te stappen op een ander geneesmiddel. De instelling van de juiste dosering luistert nauw. Als die niet optimaal is, kunnen patiënten last krijgen van allerlei bijwerkingen zoals verstoring van de stofwisseling.

Industrie

Het ministerie van VWS wil het doorleveren van eigen bereidingen wettelijk regelen en gaat de mogelijkheden daarvoor onderzoeken. De apothekersorganisaties ondersteunen die aanpak.

Voorzitter Tjalling van der Schors van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) is blij met de versoepeling van de regels.

Voor bijvoorbeeld schildklierpatiënten is dat volgens hem een uitkomst. Hetzelfde geldt voor kinderen. Omdat de dosering van medicijnen zo nauw luistert, kan zo'n eigen bereiding voor kinderen ook een oplossing zijn.

De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven Nefarma zegt verbaasd te zijn over de verruimde regels voor eigen bereidingen. Nefarma wijst op het risico van oneerlijke concurrentie, omdat de 'fabriekjes' die de eigen bereidingen maken aan minder regels moeten voldoen dan reguliere farmaceutische bedrijven.

Onderzoek

Het kenniscentrum NIVEL doet onderzoek naar de gevolgen van het niet beschikbaar zijn van Thyrax voor patiënten. De maximale boete voor farmaceuten die een wanprestatie leveren gaat omhoog, al zullen de bedrijven nog altijd niet wakker liggen van de toekomstige maximale boete van 820.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl