Hollande zegt recht voor z'n raap: TTIP komt er voorlopig niet

Het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten kan niet meer voor het einde van het jaar worden afgesloten. De Franse president Hollande zei in een toespraak voor ambassadeurs dat de onderhandelingen zijn vastgelopen.

Eerder op de dag zei staatssecretaris Fekl voor Buitenlandse Handel al dat Frankrijk wil stoppen met de onderhandelingen. Volgens Fekl is er onvoldoende politieke steun voor het verdrag. "De Amerikanen geven alleen maar kruimels. Dat is niet de manier waarop je onderhandelt met bondgenoten", vertelde Fekl tegen Franse media.

In volle gang

Dit weekend zei de Duitse minister van Economische Zaken Gabriel ook al dat de onderhandelingen over TTIP zijn mislukt. Hij zei toen dat er op nog geen enkel hoofdstuk overeenstemming is bereikt en dat Europa zich niet wil onderwerpen aan de Amerikaanse voorwaarden. De uitspraken leidden tot verontwaardiging bij de Europese Commissie. Daar wordt gezegd dat de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel bevestigde gisteren dat de onderhandelingen stroef verlopen en dat de bal nu bij de Amerikanen ligt. "Zonder concessies van de Amerikanen zie ik het niet gebeuren", zei Ploumen.

STER reclame