De explosie richtte veel schade aan
NOS Nieuws

'Plofkraken gevaarlijker door zware explosieven'

Criminelen kiezen steeds vaker voor het gebruik van zware explosieven bij plofkraken, schrijft De Telegraaf. Ook het aantal plofkraken zou weer zijn gestegen, terwijl er eind 2015 nog sprake was van een dalende trend.

"Er is een volledige verschuiving van amateurs met gasflessen naar professionele, zware criminelen die explosieven gebruiken", citeert de krant een politiewoordvoerder. Het gevaar van verwondingen of schade aan huizen is voor omwonenden flink gestegen. Het is onduidelijk of er dit jaar al gewonden zijn gevallen bij plofkraken.

Er werden in het eerste halfjaar van 2016 zestien plofkraken gepleegd. De laatste zes maanden van 2015 zouden er slechts drie kraakpogingen ondernomen zijn.

In ieder geval de afgelopen twee maanden zouden er zware explosieven gebruikt zijn, onder meer bij een plofkraak in Reusel. Daarbij stortte een deel van het pand in.

Criminelen zouden vaker voor explosieven kiezen, omdat de beveiliging tegen de zogenoemde gasmethode steeds beter is geworden. Bij deze methode werd een pinautomaat met gas uit een gasfles opgeblazen. Banken kunnen deze tactiek tegenwoordig makkelijk omzeilen door bijvoorbeeld een ventilator te plaatsen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de politie zijn volgens de krant "zeer verontrust" door de "comeback" van de plofkraak. De NVB wil niet zeggen wat de berovingen van geldautomaten opleveren. De Telegraaf beweert dat bij sommige kraken bijna twee ton is buitgemaakt.

Audi-bende

In Duitsland neemt het aantal plofkraken toe. Daar werden er het afgelopen halfjaar meer uitgevoerd dan in heel 2015. Duitse justitie houdt een bende van Marokkaanse Nederlanders verantwoordelijk.

Half augustus werd een lid van de zogenoemde Audi-bende veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Leden van de Nederlandse bende rijden na plofkraken in Duitsland met hoge snelheid terug naar Nederland, meestal in gestolen Audi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl