Marco van Basten en bondscoach Danny Blind
NOS VoetbalAangepast

KNVB bevestigt: ook Van Basten weg bij Nederlands Elftal

Marco van Basten stapt op als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De voormalige profvoetballer is door de wereldvoetbalbond FIFA gevraagd voor een voetbaltechnische functie.

"De FIFA heeft mij benaderd om bij hen aan de slag te gaan. Met Danny Blind heb ik afgesproken dat ik tot uiterlijk de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van dit jaar - Luxemburg uit - assistent blijf. Tenzij er voor die tijd een opvolger is gevonden", meldt Van Basten in een persbericht van de KNVB. Oranje speelt op 13 november tegen Luxemburg.

Spelregels en regelgeving

Van Basten voelt zich geëerd door de belangstelling van de FIFA. "De bond staat aan de vooravond van vernieuwing en hervorming van het voetbal en wil daarbij gebruikmaken van mijn ideeën en opvattingen over zaken als spelregels, regelgeving en programmering."

Van Basten is de tweede assistent van Blind die in korte tijd vertrekt. Eerder nam Dick Advocaat ontslag. Hij ging aan de slag bij Fenerbahçe.

De bondscoach is uiteraard niet blij met het vertrek van Van Basten. "Natuurlijk ben ik hier niet blij mee, maar het is een functie die Marco op het lijf is geschreven. En hoewel het voor mij betekent dat ik op zoek moet naar een vervanger, gun ik hem deze kans. Hij heeft in het verleden veel voor het voetbal betekend en kan via de FIFA van grote waarde zijn voor de toekomst van ons voetbal", laat Blind weten.

Oranje bereidt zich momenteel in Noordwijk voor op de oefenwedstrijd tegen Griekenland en de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, in en tegen Zweden. "Ik ken Marco voldoende om te weten dat hij zich 100 procent zal blijven inzetten voor Oranje", aldus Blind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl