Willy Wonka-acteur Gene Wilder overleden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gene Wilder overleden

De Amerikaanse acteur en komiek Gene Wilder (83) is overleden. Wilder was bekend door zijn rol van Willy Wonka in de verfilming van Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971) naar het boek van Roald Dahl.

Ook speelde hij in vier komische films met de Amerikaanse acteur en komiek Richard Pryor, waaronder See No Evil, Hear No Evil. Zijn eerste filmrol was die van een begrafenisondernemer die ontvoerd werd in Bonnie and Clyde (1967).

Wilder werd geboren in een gezin van Joods-Russische immigranten onder de naam Jerome (Jerry) Silberman. Op zijn 26ste nam hij de artiestennaam Gene Wilder aan. Hij koos Gene als voornaam naar een personage uit boeken van Thomas Wolfe en Wilder naar de schrijver Thornton Wilder.

Wilder studeerde drama aan de universiteit van Iowa en verhuisde daarna naar Engeland om daar aan de Bristol Old Vic Theatre School verder te studeren.

Hij begon zijn acteercarrière in 1961 op het toneel in Roots. De daaropvolgende jaren speelde hij in diverse Broadway-producties waaronder One Flew Over the Cuckoo's Nest (met Kirk Douglas) en The White House.

In 1963 speelde hij samen met Anne Bancroft in Mother Courage and her Children. Daar ontmoette hij regisseur Mel Brooks met wie Bancroft een relatie had. Hij kon het goed vinden met Brooks, met wie hij een aantal films maakte, te beginnen met The Producers (1968) en later in 1974 Blazing Saddles en Young Frankenstein. 

Met zijn warrige haar en verschrikte blik was hij volgens Brooks de ideale man om de paniekerige karakters uit zijn films neer te zetten. "Gods perfecte prooi, het slachtoffer in ons allemaal", zo noemde hij Wilder.

Mel Brooks
@MelBrooks
Gene Wilder-One of the truly great talents of our time. He blessed every film we did with his magic & he blessed me with his friendship.
2 jaar geleden

Veel succes had hij als de excentrieke Willy Wonka in Willy Wonka & the Chocolate Factory. Ook maakte hij samen met komiek Richard Pryor het commercieel succesvolle Silver Streak (1976) en Stir Crazy (1980). 

Eind jaren 80 kwam het duo weer samen voor See No Evil, Hear No Evil (1989) en Another You (1991).

Vanaf 1975 regisseerde Wilder zelf ook. Zijn eerste film was The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother, waarin hij zelf de rol van de broer van Holmes speelde. Ook regisseerde hij The Woman in Red (1984) waarvan de titelsong I Just Called to Say I Love You van Stevie Wonder een Oscar won.

De laatste jaren legde hij zich toe op het schrijven. Hij schreef zijn memoires in 2005 en schreef ook enkele novelles. De laatste, Something to Remember You By, verscheen in 2013.

Alzheimer

Wilder trouwde vier keer. Zijn derde vrouw, Gilda Radner, overleed in 1989 aan kanker aan de eierstokken. Na haar dood richtte hij het Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center op in Los Angeles.

Zijn laatste huwelijk sloot hij in 1991 met Karen Webb. De acteur leed aan alzheimer en is aan de complicaties van deze ziekte overleden.

The Academy
@TheAcademy
Thank you Gene Wilder for all that you've given us. You'll be missed.
2 jaar geleden

STER Reclame