De Australopithecus, een voorouder die half mens, half aap is.
NOS Nieuws

Oudste bekende mensachtige, Lucy, overleed na val uit boom

Wetenschappers hebben ontdekt dat onze bekendste Afrikaanse voorouder, Lucy, zo'n 3,2 miljoen jaar geleden om het leven gekomen is door een val uit een boom.

De antropologen van de Universiteit van Texas hebben de fossiele resten van de Australopithecus Lucy met een hoge-resolutie CT-scan minutieus onderzocht.

Bomen

Uit het patroon van botbreuken is af te leiden dat ze eerst op haar voeten terecht kwam en daarna voorover viel. Waarschijnlijk zat ze zo'n tien meter hoog in de boom. Ze raakte de grond met een snelheid van 35 km/u.

Normaliter leidt zo'n val tot beschadiging van interne organen, zeggen de wetenschappers. De dood trad volgens het onderzoek daarna snel in.

Een nieuw wetenschappelijk inzicht is ook dat de mensachtige Australopithecus, de soort waartoe Lucy behoorde, waarschijnlijk overwegend in bomen leefde. Tot nu toe was de gedachte dat de Australopithecus vooral op de grond leefde. Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijk blad Nature.

Compleet

Lucy was 110 centimeter lang en woog ongeveer 27 kilo. Haar botten werden in 1974 in Ethiopië gevonden. De naam Lucy kreeg ze omdat het onderzoeksteam tijdens de vondst het bekende Beatle-nummer Lucy in the sky with diamonds draaide.

De vondst was een sensatie in de wetenschappelijke wereld. Eerder gevonden mensachtigen die op twee benen liepen, waren aanzienlijk jonger. Bovendien was het skelet ongekend compleet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl