NOS Nieuws

Ploumen somber over TTIP: bal ligt nu bij de VS

Minister Ploumen is somber over de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het vrijhandelsverdrag TTIP. Tegen de NOS zegt ze dat de onderhandelingen stroever zijn gaan lopen de afgelopen maanden, en dat de bal nu aan de overkant van de oceaan ligt.

Volgens Ploumen levert het handelsverdrag weliswaar banen op voor Nederland, maar zet de VS nog te weinig stappen. Europa heeft eisen gesteld waaraan voldaan moet zijn, voordat het verdrag er kan komen. Zo mag het verdrag niets afdoen aan de voedselveiligheid en moet het een groen en sociaal akkoord worden.

"Zonder concessies van de Amerikanen zie ik het niet gebeuren", aldus Ploumen. Ze staat erop dat ook het klimaat deel wordt van de internationale handelspolitiek.

Ploumen: ik zie het niet meer gebeuren

Met de deadline van de Amerikaanse verkiezingen in november, dringt volgens haar de tijd, want de volgende onderhandelingsronde over het verdrag staat gepland voor oktober dit jaar.

Verontwaardiging

Ploumen reageert met haar uitspraken op de uitlatingen van de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. Die zei dat de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het vrijhandelsverdrag TTIP in feite zijn mislukt. Dat leidde in Brussel tot verontwaardiging. Volgens de Europese Commissie zijn de onderhandelingen nog in volle gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl