Vliegen met een drone in de natuur; mag het of niet?
NOS Nieuws

Drones in de natuur zetten Staatsbosbeheer voor het blok

Mag je met je drone boven een natuurgebied vliegen of niet? Dat is de vraag die vandaag centraal stond bij een rechtszaak over een dronevlieger in de Oostvaardersplassen. De bewuste vlieger zou met zijn drone een groep runderen op hol hebben gejaagd.

Staatsbosbeheer denkt al langer na over wat ze moeten doen met dronevliegers in de natuur, maar de rechtszaak van vandaag zet extra druk op de ketel. Aan de ene kant willen ze de vliegers hun hobby niet ontnemen, maar aan de andere kant zijn zij er om de natuur te beschermen.

No-flyzones

"De vraag is nu wat we gaan doen", zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. "Willen we no-flyzones instellen? Of willen we naar een constructie waarin je een ontheffing kan aanvragen om te vliegen? Dat zijn twee van de opties waar we op dit moment over nadenken."

Zulke no-flyzones bestaan al in Nederland, maar hebben tot nu toe vooral betrekking op de veiligheid van het vliegen. Vooral in de regionen rondom vliegvelden worden drones uit de lucht geweerd.

Schrikkende dieren

Wilde dieren kunnen dus in paniek raken van drones. "Dat is omdat ze het geluid niet kennen. Ze schrikken bijvoorbeeld ook van laag overvliegende luchtballonnen. Als ze een geluid niet kennen, kijken ze op naar de bron van het geluid. Als ze dan ook de vorm niet herkennen, raken ze in paniek en kunnen ze op de vlucht slaan", legt Bijl uit.

Zelf gebruikt Staatsbosbeheer echter ook drones, bijvoorbeeld voor het opsporen van jonge reeën in het veld. Ook hebben ze sinds kort een robotmeeuw die wordt ingezet om ganzen te tellen.

Daar blijken dieren echter niet van te schrikken. "Dat heeft dus te maken met de vorm. De robot heeft alle uiterlijke kenmerken van een meeuw, waardoor hij wordt aangezien voor een echte meeuw."

Is het een vogel? Ja en nee. In Haaksbergen zet Staatsbosbeheer een robotmeeuw in om de grauw gans te tellen. De mechanische vogel vliegt als een meeuw en is uitgerust met een minicamera.

Van wie is de lucht?

Een lastig punt in deze kwestie is de vraag wie eigenlijk de beslissing mag maken over het al dan niet vliegen met drones in natuurgebieden. "De grond is van ons, maar de lucht in principe niet", zegt Bijl. "We kunnen niet zomaar zeggen dat we geen drones accepteren, want je zit met allerlei verschillende lagen van regelgeving. In sommige gebieden telt de stem van de gemeente of de provincie bijvoorbeeld zwaarder dan die van ons."

Hoe Staatsbosbeheer zal beslissen, is nu afhankelijk van de uitspraak van de rechter. "We zoeken naar een zo werkbaar mogelijke oplossing voor iedereen", zegt Bijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl