NOS Nieuws

Meer over paardensport

Paardensport stond voor het eerst in 1984 op het programma van de Paralympische Spelen. Toen bestond het uit negen onderdelen, waarvan zeven dressuurkuren en vijf behendigheidsoefeningen. Lange tijd was het de enige keer tot het terugkwam in 1996 zonder de behendigheidsoefeningen.

De paralympische paardensport is bijna hetzelfde als de gewone dressuur. Een wedstrijd bestaat uit verplichte onderdelen en de vrije oefening op muziek. De ruiters worden ingedeeld in een van de vier categorieën, afhankelijk van hun mogelijkheden. Elke graad kent zijn eigen dressuurproeven. Ruiters mogen gebruik maken van hulpmiddelen om het paard te leiden, als dit door hun beperking genoodzaakt is. Visueel beperkte ruiters mogen aanwijzingen van een assistent buiten de rijbak krijgen, om zichzelf beter te oriënteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van geluidssignalen.

Er zijn ook teamwedstrijden, waarbij een team uit drie of vier ruiters bestaat. Ten minste een van de ruiters moet een graad I of II hebben. De eindscore van het team is het resultaat van de beste drie teamleden tijdens de teamwedstrijd, plus de beste drie individuele scores uit de individuele wedstrijd.

Omschrijving klassen paardensport

KlasseOmschrijving
Graad IaRuiters in deze klasse hebben ernstige beperkingen aan alle ledematen en romp.
Graad IbRuiters in deze klasse hebben ernstige beperkingen in de rompbalans en lichte beperking aan de armen; ofwel middelmatige beperkingen aan alle ledematen en romp.
Graad IISporters in deze klasse hebben een beperkte functionaliteit in de benen en een goede rompbalans ofwel een milde beperking in ledematen en een beperkte rompbalans.
Graad IIIDeze graad is voor zowel visueel als motorisch gehandicapten. Deze sporters zijn in staat om te lopen, maar hebben ernstige beperkingen aan de armen (c.q. hebben geen armen); hebben een lichte beperking aan alle vier de ledematen of hebben een klein postuur. Ook blinden worden in deze klasse geplaatst.
Graad IVDeze klasse betreft ruiters met een beperking in de beweeglijkheid of spierkracht; beperking aan een ledemaat of lichte beperking aan twee ledematen. Ook slechtzienden behoren tot deze klasse.

Deel artikel: