NOS Nieuws

Meer over zwemmen

Het paralympisch langebaanzwemmen bestaat uit de vrije slag, rugslag, vlinderslag, schoolslag, wisselslag en de estafette met een team van vier zwemmers.

Er zijn een aantal regels die anders zijn dan het gewone zwemmen. Voor bepaalde handicaps is het toegestaan om vanuit het water of zittend vanaf het startblok te starten. Zwemmers mogen een zwembril op die het zicht iets verbetert. Voor visueel beperkten mag er gebruik worden gemaakt van geluidssignalen of een tikje met een stok om te laten weten dat ze bijna bij de kant zijn.

Vanwege de verschillende klassen en onderdelen in het zwemmen zijn er bijna 150 medaille-evenementen. De Amerikaanse zwemster Trischa Zorn heeft de meeste Paralympische medailles ooit gewonnen. Ze heeft er 55, waarvan 41 gouden.

Omschrijving klassen zwemmen

KlasseOmschrijving
S1/SB1/SM1In deze klasse zwemmen sporters met aanmerkelijke beperking in spierkracht of controle in benen, armen en handen
S2/SB1/SM2Zwemmers zijn in staat om hun armen te gebruiken, maar niet hun handen, benen en romp; of hebben ernstige coördinatieproblemen in vier ledematen.
S3/SB2/SM3In deze klasse zijn zwemmers ingedeeld met amputaties aan alle ledematen. Ook zwemmers met redelijke armslag, maar zonder been- of rompfunctie en zwemmers met ernstige coördinatieproblemen zitten in deze klasse
S4/SB3/SM4Zwemmers die hun armen kunnen gebruiken maar met enige beperking in de handen, en geen romp- of beenfunctie hebben. Ook sporters met een amputatie aan drie ledematen kunnen in deze klasse uitkomen.
S5/SB4/SM5Zwemmers met een klein postuur en een additionele beperking, zwemmers met hemiplegie (beperking aan een zijde van het lichaam) of paraplegie.
S6/SB5/SM6In deze klasse zitten zwemmers met een klein postuur, amputaties van beide armen of coördinatieproblemen aan één zijde van het lichaam.
S7/SB6/SM7Dit profiel is voor zwemmers met een arm- en een beenamputatie (tegenovergestelde zijden), dubbele beenamputaties, of verlamming van een arm en een been (zelfde zijde). Ook zwemmers met weinig beenfunctie kunnen in deze klasse uitkomen.
S8/SB7/SM8Zwemmers zonder handen of met een armamputatie. Ook zwemmers met beperkingen aan de gewrichten van de benen kunnen aan deze klasse deelnemen.
S9/SB8/SM9Zwemmers met beperkingen aan de gewrichten van één been, dubbele onderbeen amputatie of een beenamputatie boven de knie.
S10/SB9/SM10In deze klasse zwemmen de sporters met een minimale handicap, bijvoorbeeld een ontbrekende handfunctie, voetamputaties of een significante beperking aan de heup.
S11-13Zwemmers met een visuele beperking nemen deel in klasse 11-13. In klasse 13 zwemmen slechtziende sporters, in klasse 11 zijn de zwemmers blind of zeer slechtziend.
S14Zwemmers die voldoen aan de criteria voor verstandelijk beperkten nemen deel in de klasse S14.

Deel artikel: