ANP

In Rio staat de triatlon voor het eerst op het paralympische programma. De triatlon bestaat uit drie onderdelen: 750 meter zwemmen, gevolgd door 20 km fietsen en daarna 5 km hardlopen. De tijd tussen de onderdelen wordt meegeteld in de uiteindelijke tijd. Er mogen mensen helpen tijdens het wisselen tussen de sporten.

De sporters zijn ingedeeld in categorieën, op basis van hun beperking. Ook mag de triatleet een handfiets of een tandemfiets gebruiken in plaats van een gewone racefiets. Bij het hardlopen mogen atleten gebruik maken van een rolstoel, als ze niet kunnen lopen of rennen. Dicht achter een ander rijden, zodat je minder wind vangt, is bij deze triatlon verboden. 

De Nederlander Jetze Plat, ook medaillekandidaat bij het handbiken, is een van de favorieten voor de paralympische titel. Hij werd eind juli in Rotterdam wereldkampioen.

Omschrijving klassen triatlon

KlasseOmschrijving
PT1-PT4PT1 tot PT4 is voor sporters met verschillende mobiliteitsbeperkingen. Waarbij in PT1 de zwaarder beperkte sporters meedoen en in PT4 sporters met lichtere beperkingen actief zijn. 
PT5PT5 is voor visueel beperkte atleten.

STER reclame