Met een drone vliegen in natuurgebieden Szabolcs Ignacz

In Utrecht diende vandaag de eerste rechtszaak over dronevliegen in de natuur. Eerdere zaken over drones gingen altijd over de veiligheid van het vliegen, maar nooit eerder stond verstoring van de natuur centraal.

De zaak gaat om een drone die boven de Oostvaardersplassen vloog en daarmee een groep runderen zou hebben opgejaagd. Zo'n verstoring is juridisch gezien moeilijk aan te tonen, wat het een vrij complexe zaak maakt. 

De uitspraak zou direct op de zaak volgen, maar de rechter heeft extra bedenktijd nodig. De uitspraak komt nu over twee weken.

Heckrunderen op hol

Ran Hendriks vloog in september vorig jaar met zijn drone boven de Oostvaardersplassen. Op datzelfde moment was een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer bezig met een excursie in het gebied. Zij zagen een groep heckrunderen in paniek rennen toen de drone van Hendriks erboven vloog. 

De boswachter sprak Hendriks aan en gaf hem een proces-verbaal wegens het verstoren van de natuur. Normaal is het zo dat dronevliegers worden aangesproken en uitleg krijgen waarom de drones overlast veroorzaken. Hendriks was het er niet mee eens en vond dat hij in zijn recht stond om daar te vliegen. Hij weigerde daarom te schikken.

Gebrek aan regelgeving

De vraag is nu wanneer vliegen met een drone verstoring is en wanneer niet. Daar gaat de rechter zich de komende twee weken over buigen.

De zaak houdt de gemoederen bij Staatsbosbeheer bezig. Over het vliegen met drones in natuurgebieden is namelijk nog veel onduidelijkheid; algemene regelgeving bestaat niet. 

"Wij wachten nu op de uitspraak. Het is een bijzondere zaak die meer duidelijkheid moet verschaffen, want daar hebben we wel behoefte aan," zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. "We zoeken naar een zo werkbaar mogelijke oplossing voor iedereen."

STER reclame