Reuters
NOS Nieuws

Facebook wil menselijke invloed trendinglijst kleiner maken

De trendingtopicslijst op Facebook wordt voortaan grotendeels gemaakt door een algoritme. Het bedrijf heeft de 15 tot 18 medewerkers ontslagen die omschrijvingen aan de onderwerpen toevoegden, melden BuzzFeed News en Quartz. De lijst zorgde eerder dit jaar voor controverse.

De onderwerpkeuze wordt nog wel gecontroleerd door ontwikkelaars. Zij checken of de onderwerpen nieuwswaardig genoeg zijn. Daarnaast stellen critici dat het algoritme ook onderhevig is aan menselijke invloed, die van de makers.

Het overzicht lijkt sterk op wat Twitter aanbiedt. Je ziet een lijstje met onderwerpen die moeten reflecteren wat er op het platform speelt. Het is de bedoeling dat de lijst vanaf nu ook in andere landen beschikbaar komt.

Invloed

In mei van dit jaar werden er door publicaties van onder meer Gizmodo vraagtekens geplaatst bij de objectiviteit van deze onderwerpen. Volgens een medewerker werden conservatieve nieuwsonderwerpen minder vaak meegenomen in de lijst.

Dit werd niet door andere medewerkers bevestigd. Wat zij wel stelden is dat ze soms op eigen initiatief nieuwsverhalen mochten toevoegen. Ook zouden de medewerkers slecht worden behandeld en niet goed worden begeleid.

Facebook sprak de berichten tegen. Kort daarna kreeg The Guardian documenten in handen waaruit bleek dat medewerkers inderdaad op eigen initiatief verhalen mochten toevoegen. Later zou Mark Zuckerberg in gesprek met conservatieve kopstukken fouten omtrent het trendingstopic-debacle hebben toegegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl