1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Doodrijder A2 geeft toe dat hij 'als een bezetene' reed

De man die eind vorig jaar op de A2 bij Maarssen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, heeft tegen de rechter gezegd dat hij het heel erg vindt wat er is gebeurd. Hij geeft toe dat hij als een bezetene heeft gereden.

Neil van der L. (46) staat vandaag voor het eerst voor de rechter. Hij zegt dat hij op de ochtend van 30 december een onbedwingbare behoefte voelde om hard te gaan rijden. "Ik had mezelf niet onder controle."

Verklaring van verdachte dodelijk ongeluk A2: 'Ik moest gewoon hard rijden'

De verdachte reed met ruim 200 kilometer per uur over de snelweg, reed een paar keer over de vluchtstrook en ramde uiteindelijk een auto. Daarin zat een gezin. De vader overleefde het ongeluk niet. Zes anderen, onder wie kinderen, raakten zwaargewond. De vriendin van de vader zit nog altijd in een rolstoel, ook twee kinderen zijn blijvend gehandicapt.

Speed

Op de avond voor het ongeluk gebruikte de verdachte speed. Tegen de rechter zegt Van der L. dat hij niet wist dat hij de dag erna nog onder invloed was van die harddrug. Als hij zich daarvan bewust was geweest, zou hij nooit in de auto zijn gestapt.

In zijn bloed zijn ook sporen van cannabis gevonden. Tegen de rechter zegt Van der L. dat hij veel vaker autoreed als hij cannabis had gebruikt. Dat ging altijd goed, zo vertelt hij. De verdachte zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest een ongeluk te veroorzaken.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen was Van der L. volledig ontoerekeningsvatbaar op die fatale dag. Hij was psychotisch door het gebruik van speed. Hij zegt tegen de rechter dat hij voorlopig geen behoefte meer heeft om drugs te gebruiken, ook geen cannabis. En als hij wel weer een joint rookt, zal hij niet meer achter het stuur stappen.

Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen de verdachte. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl