Een strijder van de Libische eenheidsregering in gevecht met IS in Sirte
NOS Nieuws

Zware verliezen bij strijd tegen IS in Libische stad Sirte

In de Libische stad Sirte zijn zeker 34 Libische militieleden gedood, meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen in ziekenhuizen. Meer dan 180 mensen raakten gewond. De strijders vechten met het regeringsleger tegen terreurgroep IS.

De Libische eenheden worden daarbij gesteund door het Amerikaanse leger. De Verenigde Staten helpen bij het coördineren van luchtaanvallen en verstrekken inlichtingen die van belang zijn voor de strijd om Sirte. De VS voert ook sinds begin deze maand luchtaanvallen uit.

Er wordt al zo'n drie maanden fel gevochten om Sirte. De stad is al zo'n anderhalf jaar in handen van IS, dat bij de verovering gebruikmaakte van de grote interne verdeeldheid en het machtsvacuüm in het land.

Luchtaanvallen

De Amerikaanse luchtaanvallen leken succes te hebben, want vrij snel claimde het Libische leger het machtscentrum in handen te hebben. Maar de opmars van de Libische regeringsmilities in de havenstad stokt door zelfmoordaanslagen door IS. Strijders van de terreurgroep houden zich nu nog op in een klein deel van het centrum van de havenstad en blijven zich van daaruit fel verzetten.

Eerder deze week was het in Sirte even rustiger. Vrouwen en kinderen van IS-strijders kregen de kans om het gebied te verlaten. Bijna alle ongeveer 80.000 inwoners van de stad zijn Sirte ontvlucht sinds IS de macht vorig jaar overnam.

Sirte is de geboortestad van kolonel Kadhafi. Het was een van de laatste steden die vielen bij de opstand tegen het Kadhafi-regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl