Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de belangrijkste verhalen op een rij gezet.

Campagnes komen op gang

De campagnes voor de verkiezingen van 15 maart beginnen op gang te komen. Vorige week presenteerden D66 en de PVV hun verkiezingsprogramma's en van het weekend lieten VVD-leider Rutte en PvdA-fractieleider Samsom van zich horen.

Rutte maakte excuses voor niet nagekomen verkiezingsbeloften, zoals geen geld meer naar de Grieken, een belastingvoordeel van 1000 euro en handen af van de hypotheekrenteaftrek.

Rutte: ik maak excuses aan de Nederlander

En Samsom maakte excuses aan zijn fractie die hij te veel verwaarloosd zou hebben. De twee leiders hopen met deze excuses met een schone lei aan de campagne te kunnen beginnen, analyseerde politiek redacteur Joost Vullings.

Geen punten voor Verstappen

Het is Max Verstappen niet gelukt zich in de punten te rijden bij de Grand Prix van België op het circuit van Francorchamps. Verstappen vertrok vanaf de tweede plek, maar in de eerste bocht liep hij schade op door een botsing met Kimi Räikkönen.

Verstappen hield het met een beschadigde voorvleugel vervolgens nog even vol op plek twee, maar viel al snel ver terug. Hij slaagde er wel in de pits te bereiken, waar de vleugel werd vervangen. 

Later werd de chaotische race stilgelegd na een crash van Kevin Magnussen. Na de herstart lukte het Verstappen niet meer terug te komen, hij eindigde uiteindelijk als elfde, tot teleurstelling van de duizenden Nederlanders die naar België waren getrokken.

Max Verstappen ANP

'Marsmannetjes' weer thuis

"Een heel raam voor mij alleen? Ik weet niet eens meer hoe dat is. We delen hier al een jaar een raampje ter grootte van een pizza." Dat zei Tristan Bassingthwaighte nadat hij een jaar met twee andere mannen en drie vrouwen in een gesimuleerde Marsmissie had gezeten in een desolaat landschap op Hawaï. 

De missie was een succes, maar makkelijk was het niet. De 'astronauten' hadden moeite met het isolement van een jaar. De missie was bedoeld om te onderzoeken hoe het leven op Mars eruit zou kunnen zien, ver weg van de aarde.

Een van de deelnemers van de HI-SEAS-missie aan het werk HI-SEAS / C. Heinicke

Italië rouwt

In Italië hebben tientallen slachtoffers van de aardbeving van afgelopen woensdag een staatsbegrafenis gekregen. De plechtigheid werd gehouden in Ascoli Piceno. Premier Renzi en president Mattarella woonden de plechtigheid bij.

Staatsbegrafenis voor doden aardbeving

Noodweer

Het terrein van het Zomerparkfeest in Venlo is gisteravond uit voorzorg ontruimd in verband met noodweer. De optredens zouden tot 02.00 uur zaterdagnacht duren, maar door het noodweer is om 23.15 uur besloten te stoppen. De naar schatting 15.000 bezoekers werd gevraagd het festivalterrein te verlaten. In Groningen werd het buitenprogramma van het Noorderzon-theaterfestival stilgelegd.

Het noodweer bij het Noorderzon-festival Leonel Lopes Parente

Turken in Syrië

Turkije heeft zijn militaire operatie in Syrië voortgezet. Bij luchtaanvallen in het noorden van Syrië zijn zeker 35 mensen gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het Turkse leger kwam met andere cijfers: 25 militante Koerden in de buurt van Jarablus zouden zijn gedood. 

Daar trok het Turkse leger afgelopen woensdag binnen. Officieel om IS te verdrijven, maar achterliggend doel is om Syrische Koerden weer terug te dringen ten oosten van de rivier de Eufraat. Turkije wil niet dat de Syrische Koerden ten westen van de Eufraat vechten.

Rook stijgt op na explosies bij de grens tussen Syrië en Turkije EPA

Eredivisie

Feyenoord gaat na dit weekend alleen aan kop in de eredivisie. De Rotterdammers wonnen afgetekend van stadgenoot Excelsior en ADO en PSV speelden gelijk. Hieronder de uitslagen:

De komende week...

De politie gaat langs de scholen om voorlichting te geven over speelgoedwapens. Kinderen worden opgeroepen om nepwapens niet mee naar buiten te nemen, omdat het tot gevaarlijke situaties leidt. Het aantal meldingen over tieners die een wapen bij zich hebben neemt toe.

Maandag komt de SP met zijn kandidatenlijst voor de verkiezingen. Emile Roemer blijft de lijsttrekker, maar misschien staan er verrassingen op de lijst.

Het wordt weer druk in de trein. De NS verwacht de komende maand 33,3 miljoen reizigers, 1,7 miljoen meer dan gemiddeld. Daarom zijn er maatregelen genomen: de eerste Nederlandse dubbeldekkers, die uit de roulatie waren genomen, komen terug op het spoor. 

Vanwege het einde van de schoolvakanties is september altijd de drukste maand. Doordat de economie aantrekt en de werkloosheid is gedaald, zijn er volgens NS extra reizigers in september.

STER reclame