AZ vindt aansluiting met subtop na zakelijke zege op NEC

Dabney dos Santos ANP Pro Shots

AZ heeft in de eredivisie zijn tweede zege op rij geboekt. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg in Alkmaar in een matige wedstrijd NEC met 2-0.

AZ had donderdag thuis tegen Vojvodina in een draak van een wedstrijd (0-0) een ticket voor de groepsfase van de Europa League veiliggesteld en ook nu werd het Alkmaarse publiek aanvankelijk niet verwend. Beide ploegen bakten er lange tijd niets van. De passing was slordig, het tempo lag te laag en kansen waren er amper.

De thuisploeg was wel grotendeels op de helft van de bezoekers te vinden en Alireza Jahanbakhsh en Fred Friday zorgden voor de nodige dreiging. Op slag van rust kwam AZ zowaar op voorsprong. Een voorzet van Joris van Overeem werd licht van richting veranderd, waarna Dabney dos Santos raak kopte.

Alireza Jahanbakhsh schiet de 2-0 binnen ANP Pro Shots

Na rust schakelde AZ een tandje bij tegen het Nijmeegse vreemdelingenlegioen en de thuisploeg kreeg hulp van Julian von Haacke, die al snel zijn tweede gele kaart moest incasseren. De Alkmaarders voerden de druk verder op en waren via de oud-NEC'ers Rens van Eijden en Jahanbakhsh dicht bij de 2-0.

De Alkmaarse storm ging niet liggen en nadat een treffer van Friday wegens buitenspel nog werd afgekeurd, verdubbelde Jahanbakhsh op aangeven van de Nigeriaanse spits na een vlijmscherpe counter alsnog de marge.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Van den Brom: Bel Hassani is een optie voor ons

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Hyballa: ook met elf man was AZ beter

Leed bespaard

Ook in het vervolg ging AZ op zoek naar meer. Ridgeciano Haps en de invallers Wout Weghorst en Levi GarcĂ­a waren nog dicht bij een derde treffer, maar verder leed werd NEC bespaard.

Door de overwinning stijgt AZ, na vier duels op zeven punten, naar plek zes en vindt het weer aansluiting met de subtop.

Bekijk de statistieken van AZ-NEC

STER Reclame