Teleurstelling bij Davy Klaassen na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League
NOS Voetbal

Waar gaat het mis in Amsterdam?

Na de slechte start van het eredivisieseizoen en de snoeiharde uitschakeling voor de Champions League is het traditioneel onrustig in Amsterdam. Arno Vermeulen, chef commentatoren bij NOS Sport, beantwoordt vijf vragen over Ajax.

Waar gaat het mis in Amsterdam?

"De kwaliteit van de selectie is een groot probleem. Voor topvoetbal heb je zeven, acht spelers nodig die de kar kunnen trekken. Vóór dit seizoen was al duidelijk dat Ajax die zeven, acht spelers niet heeft. Ajax heeft maar weinig voetballers die buiten elke discussie staan. Er zijn veel vraagtekens. Neem het middenveld. Alleen Davy Klaassen is een zekerheid. Dat is te weinig. Er is geen geraamte."

Die bepalende spelers kan je ook halen. Is het aankoopbeleid dan zo verkeerd?

"Er is geen evenwicht in de selectie. Ajax koopt een verdediger van 33 jaar: Heiko Westermann. Ze halen twee jongens van 20 jaar (Davinson Sánchez, Bertrand Traoré) en een van 19 jaar (Mateo Cassierra). Daar hebben ze er al heel veel van. Dat is gek."

"Als je de selectie analyseert, weet je waar het aan schort. Ze hebben nu drie spitsen van 18 (Dolberg), 19 (Cassierra), 20 (Traoré). Krankzinnig... PSV heeft minder budget, maar doet dat veel beter."

Het is tijd om naar de beleidsbepaler te kijken. Het is tijd voor de afrekening. Het is tijd voor een betere dan Marc Overmars.

NOS-commentator Arno Vermeulen

"De aankopen die ze hebben gedaan, hebben zich niet ontwikkeld. Daley Sinkgraven was een groot talent bij sc Heerenveen, is niet beter geworden. Nemanja Gudelj speelt niet zo dwingend meer als bij AZ. Richairo Zivkovic, een megatalent van Groningen, heeft het niet laten zien..."

Marc Overmars is sinds 2012 verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid bij Ajax. Heeft hij gefaald?

"Het is de erfenis van de Cruijff-revolutie, met oud-voetballers op leidinggevende plekken. Dat heeft niks opgeleverd. PSV heeft wel de juiste mensen op bepalende plekken met Marcel Brands en Toon Gerbrands. Dat zou bij Ajax ook kunnen. "

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax

"Overmars heeft de club een goedgevulde bankrekening gegeven, maar hij zou Ajax terugbrengen naar de Europese top en beloofde attractief voetbal. Dat is niet gelukt. Het is tijd om naar de beleidsbepaler te kijken. Na vier jaar is het tijd voor de afrekening. Het is tijd voor een betere op die positie."

Wat valt de huidige trainer Peter Bosz te verwijten?

"Hij is nog voortdurend zoekende, speelt in verschillende samenstellingen. Jaïro Riedewald op het middenveld of achterin. Mateo Cassierra aan de buitenkant of in spits. Zijn start is ronduit slecht. De selectie heeft weinig kwaliteit, maar nationaal mag deze groep spelers geen problemen hebben. Dan gelden geen excuses."

Peter Bosz op de bank in de Amsterdam Arena

"Wat opvalt is de slapte die Ajax uitstraalt. Geen gretigheid. Daar is hij voor gehaald. Bosz faalt in het motiveren van zijn team."

Is Hakim Ziyech de oplossing voor alle problemen of moet er meer bij?

"Ajax had Bas Dost moeten halen, maar die gaat nu naar Sporting in Portugal. En daarnaast moet er een verdediger van 26, 27 jaar bij. Een jongere versie van Ron Vlaar. Die zie ik nu niet op de Nederlandse markt, maar zo'n speler moet Ajax halen."

Vreugde bij Hakim Ziyech

"De huidige omwenteling met Ziyech is bijzonder. Natuurlijk is hij interessant. Het is niet raar om Ziyech te halen. Logisch zelfs. Daar is iedereen het wel over eens. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat die interesse er niet eerder was."

"Het argument van Overmars dat Ziyech de jeugd blokkeert, is onzin. Naïef. Daarmee onderschat je Ziyech en overschat je de opleiding. Abdelhak Nouri is fysiek nog niet toe aan het grote werk. Bij Ajax leeft nog steeds de gedachte dat jongens op hun 19de al klaar zijn voor het grote werk, maar het is prima als Nouri op zijn 21ste Ziyech opvolgt bij Ajax."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl