Vlees van de Boodschappenbank Facebookpagina Boodschappenbank

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vlees in beslag genomen van de Boodschappenbank. Die organisatie verkoopt vlees aan minder bedeelden via besloten Facebookgroepen. Bij doorzoekingen op drie locaties in Noord-Brabant en Gelderland zijn administratie en vleesproducten in beslag genomen. Eigenaar Joop Lamers zegt "totaal overdonderd" te zijn.

Leden van de Facebookgroep kunnen een bestelling plaatsen, waarna het vlees een keer per week wordt geleverd. Bij de levering wordt het vlees ongekoeld vervoerd, zegt de NVWA. Lamers ontkent dit.

Volksgezondheid 

"Wij krijgen het vlees van slagers en vervoeren dat in koeltassen. Supermarkten leggen ditzelfde vlees pas op maandag in de schappen. Wij verdelen het al op zaterdag", zegt hij. Volgens hem is er niets mis met het vlees, er is volgens hem 700 tot 900 kilo in beslag genomen.

De NVWA benadrukt dat er een gevaar kan ontstaan voor de volksgezondheid. Het vlees wordt namelijk niet alleen ongekoeld vervoerd, het voldoet ook niet aan de etiketteringseisen. Hoe lang het houdbaar is, is onduidelijk. Het risico voor de volksgezondheid werd door het recente warme weer alleen maar groter.

Holleeder

Lamers heeft geen goed woord over voor de handelwijze van de NVWA. "Ik ben vlees naar arme mensen aan het brengen en word opeens klemgereden. Vervolgens komen 35 man op mij afgestormd. Alsof ik Willem Holleeder ben. Ik had al dertig jaar niet gehuild, maar nu wel."

De eigenaar van de Boodschappenbank heeft aangifte gedaan van diefstal. Volgens hem is zijn vlees onder valse voorwendselen meegenomen. De NVWA zegt dat er in korte tijd diverse klachten binnenkwamen over de verkoop, waarna een onderzoek werd ingesteld.

Dat staat onder leiding van het Functioneel Parket en loopt nog steeds. Lamers benadrukt dat hij niet van plan is te stoppen met zijn werk. "Ik ben nu weer vlees aan het rondbrengen, zodat die mensen wat te eten hebben."

STER reclame