Het Turkse leger in actie rond de stad Jarablus, twee dagen geleden EPA

Turkse luchtaanvallen op rebellen bij Jarablus

time icon

De Turkse luchtmacht heeft in het noorden van Syrië woningen en stellingen van een door Koerden geleide rebellencoalitie onder vuur genomen. Dat melden zowel het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten als de Koerden zelf. Turkije zegt alleen dat het een munitiedepot heeft vernietigd. 

De aanvallen vonden plaats ten zuiden van de stad Jarablus. Turkse troepen hielpen gematigde Syrische opstandelingen eerder deze week Jarablus te veroveren op strijders van Islamitische Staat. Turkije is sinds enige dagen actief op Syrisch grondgebied, in de regio die grenst aan Turkije. 

Syrische rebellen, gesteund door de Turken, zijn bij het dorp Tel al-Amarna in gevecht geraakt met een coalitie onder aanvoering van de Koerdische YPG-militie. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij die gevechten ook Turkse tanks betrokken, meldt het Duitse persbureau DPA.

Ankara wil alle IS-strijders en alle Koerden weg hebben uit de grensregio, om verdere aanslagen en onlusten in Turkije te voorkomen. De VS steunt dat initiatief van Turkije. 

Escalatie

De Koerdische strijders in Syrië, die ook door de VS worden gesteund, zijn woedend over de Turkse bemoeienis. Ze bestempelen de luchtaanval van vandaag als "een gevaarlijke escalatie die de hele regio bedreigt". 

Turkije heeft de Koerden opgedragen zich terug te trekken tot de oostoever van de rivier de Eufraat.

De situatie in het Turks-Syrische grensgebied NOS

STER Reclame