1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

ProRailbaas: metro Noord-Zuidlijn over spoor naar Schiphol

De metro's die in 2018 op de Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaan rijden, moeten over het bestaande treinspoor kunnen doorrijden naar Schiphol, zegt ProRail-directeur Pier Eringa in de Volkskrant. Het eindstation van de nieuwe metrolijn is station Amsterdam-Zuid. 

Een veelgehoord kritiekpunt op de planning van de lijn is waarom de lijn niet wordt doorgetrokken naar Schiphol. De NS-treinen tussen Amsterdam en Schiphol zijn vaak overvol. 

Zowel de gemeente Amsterdam als Schipholdirecteur Nijhuis drong eerder aan op aansluiting van de Noord-Zuidlijn op de luchthaven. Maar voormalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur liet de Kamer twee jaar geleden weten dat het doortrekken van de metrolijn veel te duur is en te weinig passagiers oplevert.  

Alleenrecht

Volgens Eringa is er voldoende capaciteit op het treinspoor om er ook metro's op te laten rijden. Nu heeft de NS nog het alleenrecht om van het spoor gebruik te maken. 

Eringa pleit ervoor het maximale uit het spoor te halen. In de krant zegt hij daarover: "Je kunt ook anders naar concessies kijken. Over je eigen schaduw heenstappen, daar gaat het om". 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl