De gevangenis van Sincan, bij Ankara, kwam in 2012 in het nieuws door een hongerstaking van Koerdische gevangenen AFP

Europese waarnemers naar Turkse gevangenissen

time icon

Europese waarnemers krijgen vanaf volgende week toegang tot Turkse gevangenissen. Dat zei PvdA-europarlementariër Kati Piri in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Piri is Turkije-rapporteur van het Europees Parlement en bracht afgelopen week een bezoek aan Turkije.

Sinds de mislukte couppoging van 15 juli doen berichten de ronde over marteling in Turkse gevangenissen. Daarover sprak Piri onder meer met mensenrechtenorganisaties en de Turkse regering. Ze is naar eigen zeggen goed ontvangen en had gesprekken op het hoogste niveau, onder anderen met premier Yildirim.

De regering spreekt de berichten over marteling tegen, vertelde Piri. Foto's die rondgaan laten volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken zien hoe verdachten van de coup op hardhandige wijze worden gearresteerd, niet hoe ze worden gemarteld in de gevangenis. 

Enorme test

Om daarover meer duidelijkheid te krijgen kan het Europees Comité voor de Preventie van Foltering gaan kijken in de Turkse gevangenissen. Piri is blij met die toezegging, al voegt ze eraan toe dat Turkije als lid van de Raad van Europa verplicht is om mee te werken met zulke inspecties. 

Behalve over marteling maakt Piri zich zorgen over het grote aantal verdachten dat vastzit. "Het kan niet zo zijn dat tienduizenden mensen betrokken waren bij de couppoging. Het lijkt erop dat mensen bestempeld worden als terroristen, terwijl hun rechtszaak nog niet eens begonnen is. Die zorgen blijven. Dit wordt een enorme test voor de democratie in Turkije."

Traumatische ervaring

Door haar bezoek heeft Piri beter begrepen wat de impact van de couppoging is geweest. "Het was een traumatische ervaring voor de Turkse samenleving. Dat hebben wij onderschat. Binnen 24 uur stonden wij al klaar met een opgeheven vinger, terwijl die nacht in Turkije 247 onschuldige burgers zijn omgekomen."

"Zo'n brute aanval heeft in de geschiedenis van Turkije niet eerder plaatsgevonden", vervolgt Piri. "Zelfs bij eerdere couppogingen zijn niet zoveel mensen overleden. We zijn daar iets te makkelijk overheen gestapt."

STER Reclame