Betogers richten een brandende barricade op
NOS Nieuws

Bij ons geen Arabische Lente, zegt Mugabe

Zimbabwanen hoeven niet te rekenen op een soort Arabische Lente. Dat heeft president Mugabe gezegd nadat de politie gisteren hard had opgetreden tegen demonstranten. Het was het zwaarste geweld in Zimbabwe in bijna twintig jaar.

Met traangas en waterkanonnen maakte de politie in de hoofdstad Harare een eind aan een betoging van de oppositie, hoewel de rechter het protest had toegestaan. Oppositieleider Tsvangirai en de vroegere vice-president Mujuru gingen er in hun auto vandoor, terwijl andere betogers dekking zochten.

Waarom is het onrustig in Zimbabwe?

Daarna werd het ook onrustig in andere delen van Harare. Betogers gooiden stenen naar de politie, richtten brandende barricades op en lieten een populaire markt geheel afbranden. Veel winkeliers sloten hun zaak uit angst voor plunderingen. Volgens Mujuru zijn 50 gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

"Gaat niet gebeuren"

Het is al een tijd onrustig in Zimbabwe. President Mugabe zei op de staatstelevisie dat de betogers denken dat de Arabische Lente overslaat naar hun land. "Maar wij vertellen hun dat dat niet gaat gebeuren", voegde hij eraan toe.

  • EPA
    Omstanders helpen een gewonde betoger
  • EPA
    Ordetroepen arriveren om een einde te maken aan een protestbijeenkomst in Harare
  • EPA
    Ordetroepen zetten traangas en waterkanonnen in
  • EPA
    Een betoger laat een traangasbusje zien dat de ordetroepen hebben gebruikt.
  • AFP
    Brandende barricades van de oppositie moeten de ordetroepen op afstand houden
  • EPA
    Voor het hoofdkwartier van Mugabes partij Zanu-PF ligt een brandende afvalbak

De 92-jarige president geeft westerse landen, en in het bijzonder de VS, de schuld van de onrust in zijn land. "De Amerikanen hebben hen hiertoe aangezet", zei Mugabe, die Zimbabwe al leidt sinds de onafhankelijkheid in 1980. Het waren de ernstigste rellen in het land sinds 1998, toen een opstand uitbrak vanwege de stijgende voedselprijzen.

Herhaling

Het lijkt erop dat de demonstraties in Zimbabwe voorlopig niet voorbij zijn. Een van de organisatoren van het protest van gisteren, Didymus Mutasa, kondigde een herhaling aan voor aanstaande vrijdag. Hij stelt de politie verantwoordelijk voor het geweld, omdat de rechter toestemming had gegeven voor een protestbijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl