Premier Manuel Valls (r)
NOS Nieuws

Franse premier: debat over boerkiniverbod niet voorbij

De Franse premier Valls is het niet eens met het oordeel van de hoogste Franse rechter over het boerkiniverbod. De Conseil d'État zegt in een voorlopige uitspraak dat het verbod in strijd is met de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

Valls zegt op Facebook dat het afwijzen van de boerkini niets met aantasting van individuele vrijheid te maken heeft, maar dat het gaat om het afwijzen van een ouderwetse vorm van islam. Hij verwacht dat de uitspraak geen eind maakt aan het debat.

De huidige socialistische regering is verdeeld over de vraag of de invoering van het verbod in bijna 30 Franse badplaatsen gewenst is. Valls is ervoor, maar enkele vrouwelijke ministers hebben openlijk gezegd dat ze het niet met hem eens zijn.

Frankrijk-correspondent Frank Renout zei in het NOS Journaal dat de huidige regering niet zal proberen om het boerkiniverbod alsnog in te voeren door er een aparte wet voor te maken. "De rechtse oppositie denkt er heel anders over. Die heeft vandaag gezegd: als de burgemeesters het niet kunnen verbieden, gaan wij het landelijk regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl