Dode vissen in de Aa
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Vissterfte in Brabant door fout bij mestbedrijf

Een fout bij mestbedrijf Eraspo in Asten is de oorzaak van de enorme vissterfte in de Aa in de afgelopen dagen. Dat zegt het waterschap Aa en Maas tegen Omroep Brabant.

Door een lek in een luchtwasser zijn giftige meststoffen in een slootje bij het bedrijf terechtgekomen en uiteindelijk in de Aa. Door de sterk toegenomen concentratie stikstof zijn meer dan 100.000 vissen en andere dieren dood gegaan.

De sloot bij het bedrijf is over een lengte van 1200 meter afgesloten met zakken. Vrijdag wordt het vervuilde water uit de sloot gepompt en afgevoerd. De andere sloten rondom het bedrijf worden gespoeld met schoon water, waardoor de concentratie stikstof moet dalen.

Sjef Swinkels, eigenaar van familiebedrijf Eraspo, is er helemaal stuk van. "Ik snap er niets van”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “We hebben gigantisch geïnvesteerd in goede materialen en dan gaat het toch nog fout.”

Lichtpuntje

“Het zijn verschrikkelijk vervelende dagen. Dit is voor geen enkel bedrijf acceptabel”, vervolgt hij. Toch is er een heel klein lichtpuntje voor hem en zijn bedrijf. "We hebben net te horen gekregen dat er tijdens het leegzuigen van de sloten toch nog levende kikkers zijn gevonden."

Advertentie via Ster.nl