Pro Shots
NOS Voetbal

Champions League: grote landen mogen vier teams inschrijven

De nummers één tot en met vier van de landen die de UEFA-ranking aanvoeren, mogen vanaf 2018 automatisch vier ploegen voor het hoofdtoernooi inschrijven. En er komt een nieuw zogeheten coëfficiënten-systeem waarop de ranglijst wordt gebaseerd.

Zoals de ranglijst nu is, mogen Engeland, Spanje, Duitsland en Italië dan met vier ploegen deelnemen aan het hoofdtoernooi. Vooral Italië gaat erop vooruit, want dat land mag nu maar twee ploegen meteen voor de groepsfase inschrijven. Engeland, Duitsland en Spanje hebben drie ploegen in het hoofdtoernooi.

Nieuw is ook dat de winnaar van de Europa League vanaf 2018 het volgende seizoen direct gekwalificeerd is voor de groepsfase. De veranderingen zijn doorgevoerd omdat de grootste clubs dreigden een eigen competitie op te zetten.

Ook de manier waarop de UEFA-clubranking wordt berekend, gaat op de schop. Clubs worden alleen beoordeeld op de eigen resultaten, nu telt ook het landencoëfficiënt nog mee. Dat landencoëfficiënt verdwijnt. Verder zullen overwinningen in Europese toernooien uit het verleden zwaarder mee gaan wegen.

Wat de gevolgen voor de Nederlandse clubs zullen zijn, is nog onduidelijk, want de UEFA komt pas later dit jaar met het compleet uitgewerkte plan. Omdat het hoofdtoernooi uit 32 clubs blijft bestaan, lijkt het op voorhand moeilijker te worden voor Nederlandse clubs om bij de Europese elite aan te sluiten. Nu mag Nederland de landskampioen voor het hoofdtoernooi inschrijven, terwijl de nummer twee voorrondes moet spelen.

Naast de veranderingen in de competitie-opzet van de Champions League, maakte de UEFA ook bekend dat de geldstroom veel groter zal worden. Meer prijzengeld en hogere startpremies zijn de clubs in het vooruitzicht gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl