Tientallen emotionele Turkse jongeren die zich bij het Turkse consulaat in Rotterdam hadden verzameld na de coup in Turkije
NOS Nieuws

Ook CDA en SP vallen over brief Turkse consul-generaal

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam krijgt bijval van het CDA en de SP over zijn standpunt over de Turkse consul-generaal in Rotterdam. Aboutaleb heeft vandaag een gesprek met hem, omdat hij vindt dat de Turkse zaakgelastigde zijn boekje te buiten is gegaan. Ook het CDA en de SP in de Tweede Kamer vinden dat Turkije zich te veel probeert te bemoeien met de Nederlandse maatschappij.

De Turkse consul-generaal in Rotterdam schreef in een brief aan een aantal burgemeesters hoe zij volgens hem moeten optreden bij demonstraties in Nederland tegen de Turkse regering. Aboutaleb en ook het CDA en de SP zijn daar kwaad over, maar wat er precies in de brief staat, is niet bekend. Hij is niet openbaar gemaakt.

"Je ziet dat Turkije via de zaakgelastigde, maar ook via Diyanet, de religieuze organisatie, steeds meer probeert binnen te dringen in de Nederlandse samenleving en daarmee standpunten van Turken in Nederland en ook het Nederlandse politieke debat probeert te beïnvloeden", zei Tweede Kamerlid Knops in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar wij hebben er helemaal geen behoefte aan dat het probleem van Turkije wordt geïmporteerd in Nederland, dus ik ben ook van mening dat de consul-generaal op dit punt veel te ver is gegaan", zei hij.

Oproep aan ministers

SP-Kamerlid Sadet Karabulut, zelf van Turks-Koerdische afkomst, vindt dat minister Koenders als hij volgende week naar Turkije gaat, de zaak daar moet aankaarten. Haar CDA-collega Knops is het daarmee eens: "Onze regering moet er heel ferm afstand van nemen. Minister Koenders en ook minister Ploumen moeten volstrekt duidelijk zijn dat wij dit in Nederland niet accepteren."

Volgens Knops gaat het dan niet alleen om de brief van de consul-generaal, maar vooral ook over Diyanet, de Turkse staatsorganisatie die in Nederland invloed uitoefent, bijvoorbeeld via imams.

"We hebben de afgelopen tijd intimidaties meegemaakt van Turken die een ander standpunt hebben dan de Turkse regering. Dat is gewoon onacceptabel. We moeten ook niet alleen in gesprek gaan, we moeten zeggen dat het onacceptabel is en die mensen gewoon aanpakken. We moeten pal staan voor onze rechtsstaat," vindt Knops.

Democratie hoog houden

"De situatie in Turkije is complex", zegt Karabulut. "De spanningen zijn niet nieuw, maar ze zijn nog nooit zo sterk geweest als nu na de coup. Daarom zijn deze uitspraken van de consul ook zo problematisch. Het is olie op het vuur gooien en dat kan niet. In Nederland moeten we de rechtsstaat en onze democratische vrijheden hoog houden. Natuurlijk moeten wij de emoties van de Turken begrijpen, maar het veroordelen van de coup kan nooit betekenen dat onze burgemeesters wordt verteld hoe zij moeten omgaan met onze vrijheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl