NOS Nieuws

Obama creëert grootste zeereservaat ter wereld

Obama creëert grootste zeereservaat ter wereld

Het Amerikaanse zeereservaat Papahanaumokuakea rond Hawaii wordt vier keer zo groot. President Obama heeft dat besloten. Het wordt daarmee het grootste zeereservaat van de wereld.

Het beschermde gebied wordt zo'n 1,5 miljoen vierkante kilometer groot. Dat is zo'n dan 36 keer de oppervlakte van Nederland. In het gebied is commerciële visserij en boren naar olie niet langer toegestaan.

In het zeereservaat in de Grote Oceaan komen zo'n 7000 soorten voor, waaronder een koraal van 4265 jaar oud. Dat is het oudste organisme van de wereld.

Klimaatverandering

Begin september bezoekt Obama het gebied om aandacht te vragen voor de dreiging die klimaatverandering vormt voor de oceaan.

De strijd tegen klimaatverandering moest een belangrijk thema worden in het presidentschap van Obama, maar veel van zijn voorstellen werden door de Republikeinse meerderheid in het congres weggestemd.

Door zijn presidentiële bevoegdheid kan Obama wel stukken land en zee die deel uitmaken van de VS tot beschermd gebied verklaren.

George W. Bush

Het Papahanaumokuakea Marine National Monument werd in 2006 opgericht door toenmalig president George W. Bush. Toen was het meteen het grootste zeereservaat ter wereld. Later werden er op andere plekken grotere gecreëerd. Door het besluit van Obama is Papahanaumokuakea nu weer het grootste zeereservaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl