CBS/Eurovisie
NOS Nieuws

VS-marineschip waarschuwt Iraanse marine in Perzische Golf

Een Amerikaans marineschip in de Perzische Golf heeft drie waarschuwingsschoten afgevuurd op een snel vaartuig van de Revolutionaire Garde van Iran. De gardisten zouden de Amerikanen hebben uitgedaagd door heel dicht in de buurt te gaan varen.

Volgens nieuwszender CNN vuurden de Amerikanen eerst lichtkogels af. Ook probeerden ze de Iraniërs via een radioverbinding duidelijk te maken dat ze niet welkom waren. Daarna werden drie waarschuwingsschoten afgevuurd die, zoals de bedoeling was, in het water terechtkwamen.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat incidenten als deze de spanningen tussen beide landen onnodig doen toenemen.

USS Nitze

Het incident volg op een eerder incident vandaag tussen de Amerikaanse marine van de Iraanse Revolutionaire Garde. In de Straat van Hormuz voeren vier Iraanse boten met hoge snelheid op de USS Nitze af. Volgens de Amerikaanse marine gebeurde dat in internationale wateren, die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. De Amerikanen noemden het gedrag van de Iraniërs "gevaarlijk en onprofessioneel".

Een Iraanse generaal waarschuwde daarna dat ieder buitenlandse schip dat zonder toestemming de Iraanse territoriale wateren binnenvaart, gewaarschuwd en zo nodig tegengehouden zal worden.

Google Maps
De Perzische Golf en - met rood aangegeven - de Straat van Hormuz

De Perzische Golf en de Straat van Hormuz zijn van groot strategisch belang voor het transport van olie van het Midden-Oosten naar de rest van de wereld. VS en Iran liggen in deze wateren geregeld met elkaar in de clinch. In januari nam Iran tien Amerikaanse marinemensen gevangen, nadat zij Iraanse wateren waren binnen gevaren. In december vuurde Iran waarschuwingsschoten af op een Amerikaans marineschip en andere schepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl