Prins Zeid Raad al-Hussein, mensenrechtenchef van de VN ANP

In de burgeroorlog in Jemen zijn volgens de VN sinds maart vorig jaar bijna 3800 burgers gedood en ruim 6700 gewond geraakt. De strijdende partijen zijn schuldig aan ernstige strafbare feiten tegen de bevolking. Dat stelt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Volgens een VN-rapport lijden ruim 7,5 miljoen inwoners aan ondervoeding en drie miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven. Al Hussein pleit voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie. 

Het rapport stelt dat de strijdende partijen willekeurige burgers aanvallen door bombardementen op woonwijken, markten, ziekenhuizen en scholen. Burgers zijn door clusterbommen, landmijnen en sluipschutters gedood. 

Maatregelen

"De gevolgen van dit conflict zijn verwoestend voor de bevolking," staat in het VN-document. "De internationale gemeenschap heeft de wettelijke en morele plicht om maatregelen te nemen om de hopeloze situatie van de mensen te verbeteren." 

In Jemen vechten Houthi-rebellen tegen president Hadi. Die wordt door buurland Saoedi-Arabië vanuit de lucht ondersteund.

STER reclame