EPA
NOS Nieuws

Bundeswehr overweegt aftocht uit Turkije

De Bundeswehr bereidt een aftocht uit Turkije voor, schrijft Der Spiegel. Bronnen van het Duitse tijdschrift zeggen dat er wordt gekeken of de Duitse tornado's en tankvliegtuigen kunnen worden verplaatst naar Jordanië of Cyprus om vanuit daar de missies tegen IS boven Syrië door te laten gaan.

Na de Armenië-resolutie van de Bondsdag mogen Duitse parlementariërs de soldaten op de militaire vliegbasis Incirlik niet meer bezoeken van de Turken. De Duitsers hebben van alles geprobeerd om Ankara op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt.

Uitgesloten

Het Duitse mandaat loopt in december af, maar de landen zouden de afspraak kunnen verlengen. De Duitsers zijn in Turkije om het land te helpen bij het verslaan van terreurgroep IS.

De regeringspartij SPD eist nu een onmiddellijk vertrek. "Als een bezoek aan de soldaten niet mogelijk is, is een verlenging van het mandaat uitgesloten", zegt SPD-lid Rainer Arnold in Der Spiegel.

De resolutie

In juni keurde het Duitse parlement een resolutie goed waarin de Armeense volkerenmoord van 1915 officieel tot genocide wordt bestempeld, iets wat in Turkije zeer gevoelig ligt. De Turken zijn verbolgen over de resolutie. De Turkse premier Binali Yildirim zei dat de genocide-uitspraak de grootst mogelijke belediging voor Turkije is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl