NOS Nieuws Politiek

Ook ouderen krijgen volgend jaar meer te besteden

Hollandse Hoogte

De coalitie van VVD en PvdA is erin geslaagd om de koopkracht van ouderen te repareren. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover in De Telegraaf. Het Centraal Planbureau (CPB)  zei onlangs dat de gemiddelde koopkracht volgend jaar iets toeneemt, maar dat gepensioneerden en mensen met een uitkering er iets op achteruitgaan. Het kabinet is bezig met de voorbereidingen van de begroting voor volgend jaar en premier Rutte en andere ministers hebben al een paar keer gezegd dat ze ouderen willen compenseren. Dat lijkt nu dus gelukt.

Zowel mensen met alleen AOW als met een aanvullend pensioen gaan er op vooruit. Hoeveel is nog niet duidelijk. Het CPB komt later nog met nieuwe doorrekeningen en de definitieve plannen worden met Prinsjesdag bekendgemaakt. 

Na afloop van het kabinetsberaad van vandaag over de begroting wilden de meeste bewindslieden weinig kwijt. Maar minister Blok zei dat het kabinet een heel eind is gekomen met de besprekingen en dat het met een heel mooi 'koopkracht-pakket' komt voor alle groepen. Volgens hem is uit alle macht geprobeerd te regelen dat ook de koopkracht van ouderen er netjes uitziet en is dat ook gelukt. 

Door de afbouw van de 'aanrechtsubsidie', de heffingskorting voor de minst verdienende partner, dreigden alleenverdieners er op achteruit te gaan. De coalitie hoopt ook dat te repareren. Door de bank genomen komen de verschillende inkomensgroepen één procent in de plus.

Blok: mooi koopkracht-pakket

De regeringspartijen werden het voor de zomer al eens over de contouren van de begroting. Ze spraken toen onder meer af dat een bezuiniging op de langdurige zorg wordt geschrapt en dat er meer geld gaat naar politie, justitie en defensie en naar onderwijs aan kinderen met achterstanden.

STER reclame