Ex-directeur Andreas Georgiou van Grieks Bureau voor de Statistiek EPA

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de recente politieke aanvallen op het Griekse bureau voor de statistiek, Elstat. In een brief heeft Brussel de Griekse regering opgeroepen om het personeel van Elstat publiekelijk te steunen zodat ze op een onafhankelijke manier hun werk kunnen blijven doen. 

De verklaring is een indirecte steunbetuiging aan de oud-directeur van Elstat, Andreas Georgiou, die in Griekenland vervolgd wordt wegens het manipuleren van de cijfers. 

Begin deze maand besloot de Hoge Raad in Athene dat de strafzaak tegen Georgiou hervat moet worden. Hij wordt verdacht van het ´schaden van het nationale belang.´ 

Verdachtmakingen

Georgiou zou het Griekse begrotingstekort opzettelijk hoger hebben voorgesteld, en Griekenland zo in de armen te hebben gedreven van het IMF en de Europese Commissie. De oud-directeur van Elstat wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de diepe recessie in Griekenland. De Hoge Raad schat de schade op 210 miljard euro. Op landverraad staat in Griekenland een levenslange gevangenisstraf.  

In juni werd Georgiou al veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor smaad, omdat hij zich in een persbericht beklaagd had over het feit dat zijn voorganger zich nooit had hoeven te verantwoorden voor cijfers die aantoonbaar onjuist waren. 

Griekenland is in jaren voor de crisis inderdaad regelmatig op de vingers getikt door het Europese bureau voor statistiek, Eurostat wegens onjuiste cijfers. Het Openbaar Ministerie had vrijspraak gepleit. De rechter constateerde dat Georgiou weliswaar de waarheid sprak, maar desondanks de goede naam van zijn vooranger niet had mogen schaden. 

Verheugd

Verschillende Griekse politici reageerden verheugd op de rechterlijke uitspraken.  Minister van Staat Nikos Pappas, die geldt als rechterhand van premier Tsipras, sprak over een “open wond” en riep op tot een grondig onderzoek naar de manier waarop “de tekorten waren opgeblazen om vooropgezette besluiten te nemen en ons land te onderwerpen aan de bezuinigingsprogramma’s.” De minister van buitenlandse zaken Kotzias retweette het commentaar: “De waarheid is hard voor degenen die ons vaderland verachten.”

De Europese Commissie benadrukt in een persbericht dat ze "uit principe" geen uitspraken doet over individuele strafzaken. De Commissie schrijft wel dat ze bezorgd is over de recente uitlatingen in de media die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de statistiek in Griekenland in twijfel trekken. "De onafhankelijkheid van de Griekse statistische bureau Elstat is van groot belang." 

Wij verwachten dat de Griekse regering actief en publiekelijk de valse indruk wegneemt dat de cijfers van Elstat tussen 2010 en 2015 gemanipuleerd zouden zijn en Elstat en haar personeel beschermt tegen zulke ongefundeerde aantijgingen.

EU-commissaris Marianne Thyssen

Andreas Georgiou werkte jarenlang voor het IMF in Washington voordat hij in 2010 naar Athene werd gehaald om orde op zaken te stellen bij Elstat. Inmiddels woont hij weer in Washington. Enkele maanden geleden zijn buitenlandse statistici een crowdfundingactie voor hem gestart, om de hoge kosten van zijn verdediging te helpen dragen. 

In een telefonische reactie vanuit Washington zegt Georgiou dat hij blij is met de steun uit Brussel. Hij benadrukt dat de Griekse regering afgelopen jaar akkoord is gegaan met de nieuwe lening van 86 miljard euro op basis van zijn statistische cijfers. Dan is het volgens hem vreemd dat ze diezelfde cijfers nu in twijfel trekken. 

STER reclame