Pro Shots
NOS Voetbal

Nederlandse clubs slachtoffer nieuwe CL-opzet?

Donderdag rollen de bekende balletjes weer bij de loting van de Champions League. Het is nog even de vraag of er een of twee Nederlandse clubnamen in de balletjes gestopt worden. Nog belangrijker is de vraag of er in de toekomst überhaupt automatisch nog een Nederlandse club in het hoofdtoernooi speelt.

De UEFA komt namelijk naar verwachting vrijdagmiddag met mededelingen over een nieuwe opzet voor het lucratieve toernooi. Dat lijkt op het eerste gezicht niet bepaald een positieve ontwikkeling voor eredivisieclubs; de 'grote competities' krijgen in de nieuwe plannen een groot voordeel.

Donderdag voor de loting komen de UEFA en de clubs bij elkaar om de toekomst van de Champions League te bespreken.

Vier keer vier zekere deelnemers

Het gaat om de competities in Duitsland, Engeland, Spanje en Italië. Zij zouden kunnen rekenen op vier zekere deelnemers aan de groepsfase. Op dit moment moeten de nummers vier van de Bundesliga, Premier League en Primera División nog een play-off spelen. In de Serie A kan helemaal de vlag uit. Daar speelt nu de nummer drie een voorronde.

De opzet zou betekenen dat vanaf de editie in 2018/2019 zestien van de 32 teams in de Champions League uit de grote vier competities komen. Nu zijn dat er nog elf.

ANP
PSV verloor vorig seizoen in de achtste finale van de Champions League van Atlético Madrid. Hier een balende Isimat-Mirin en Bruma

De UEFA geeft met de verwachte nieuwe opzet toe aan de eisen van de grote landen. Zij zouden hebben gedreigd zichzelf af te scheiden en een eigen 'Super League' te beginnen.

De Nederlandse clubs maken zich samen met de KNVB zorgen over de steeds groter wordende verschillen in het Europese voetbal. Ze proberen zich daar hard voor te maken voor de eigen belangen, maar tot nu toe lijkt de Europese bond daar amper naar te luisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl