Voormalig bondspresident Walter Scheel overleden

Walter Scheel (m) en Willy Brandt (r) in het Duitse parlement. ANP

De voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland Walter Scheel (97) is overleden. Dat heeft zijn partij, de liberale FDP, bekendgemaakt. Scheel was al jaren ziek. Hij vertoonde zich nog zelden in het openbaar.

Scheel was bondspresident van 1974 tot 1979. De Bondsrepubliek Duitsland bestond toen alleen uit het democratische, kapitalistische West-Duitsland. Daarvoor was hij onder meer minister voor Ontwikkelingssamenwerking en minister van Buitenlandse Zaken. 

In die laatste functie was hij nauw betrokken bij de zogeheten "Ostpolitik" van bondskanselier Willy Brandt. Die probeerde ruim tien jaar na de bouw van de Berlijnse muur, de banden met het communistische Oost-Duitsland (de DDR) en de Sovjet-Unie aan te halen. 

Scheel stond bekend als de zingende bondspresident. Die bijnaam dankte hij aan een optreden op de Duitse televisie, waar hij het oude populaire lied Hoch auf dem gelben Wagen zong. De opname stond vijftien weken in de Duitse hitparade en bereikte de vijfde plaats. De opbrengst was voor een goed doel.

STER Reclame