1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Bartlow Gallery / AP
NOS Nieuws

Rechter: peperduur schilderij gemaakt door onbekende Canadees

De Schotse kunstschilder Peter Doig had gelijk toen hij zei dat een schilderij van een woestijnlandschap niet door hem was gemaakt. De eigenaar van het kunstwerk, dat was getaxeerd op meer dan 10 miljoen dollar, beweerde dat Doig de maker was.

Maar volgens een Amerikaanse rechter is er sprake van een persoonsverwisseling. Het schilderij is gemaakt door een zekere Peter Doige. De eigenaar, een Canadese gevangenismedewerker, heeft de 'e' aan het einde van de achternaam over het hoofd gezien.

Daardoor loopt hij waarschijnlijk flink wat geld mis. De waarde van het schilderij zal kelderen nu duidelijk is dat niet de beroemde Doig, maar een onbekende bijna-naamgenoot het kunstwerk heeft gemaakt. Volgens de advocaten van de man is het werk nu "in wezen niets meer waard".

Wikimedia Commons
De Schotse kunstenaar Peter Doig

De Canadees hield al die tijd vol dat het schilderij met daarop een woestijnlandschap met rode rotsen van Doig was, omdat hij het zelf van hem zou hebben gekocht. De man kocht het schilderij naar eigen zeggen voor 100 dollar in de jaren 70, toen de kunstenaar in een gevangenis zou hebben gezeten waar hij werkte.

Maar Doig sprak tegen dat hij ooit in een Canadese gevangenis had gezeten en zei dat hij het soort doek waarop het schilderij is gemaakt pas jaren later ging gebruiken. De Schotse kunstenaar woonde in die periode wel in Canada, maar ging naar een school in Toronto. Hij woonde destijds op zo'n 900 kilometer van de gevangenis.

Uitpluizen

Een Canadese vrouw zette dat verhaal kracht bij. Zij zei dat het schilderij was gemaakt door haar overleden broer Peter Doige, zoals ook de handtekening op het werk liet zien.

Uiteindelijk kon de rechter aan de hand van foto's van uit de schooltijd van Doig bepalen dat de Schotse schilder in de jaren 70 inderdaad naar school ging in Toronto en niet achter de tralies zat.

Meestal ontstaan geschillen over de herkomst van een schilderij pas na de dood van de kunstenaar en niet, zoals nu, wanneer de artiest nog leeft en ontkent dat een werk van hem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl