NOS NieuwsAangepast

School blijft bij hoofddoekverbod

Door redacteur onderwijs Joséphine Truijman

Het katholieke Don Bosco College in Volendam blijft hoofddoekjes op school verbieden. De directie heeft besloten een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling naast zich neer te leggen.

De commissie oordeelde op 7 januari dat de school zich met het verbod op hoofddoekjes schuldig maakt aan discriminatie op grond van religie en dat meisjes met hoofddoekjes op school welkom moeten zijn.

Katholiek geloof

De school voerde als argument aan dat hoofddoeken niet zijn toegestaan, omdat ook petten en mutsen verboden zijn. Daarbij was niet duidelijk dat dit verbod ook te maken heeft met het katholieke karakter van de school. Imane Mahssan, leerlinge van de school, was naar de Commissie gestapt, omdat zij weigert haar hoofddoek af te doen.

Het Don Bosco College zegt dat het uitingen, in welke vorm dan ook, van een ander dan het katholieke geloof blijft verbieden.

Druk van ouders

Rector Gerard Dekkers: "Ik heb gemerkt dat het dragen van een hoofddoek te maken heeft met sociale druk van ouders op hun kinderen. En leerlingen onderling. Dat wil ik niet op mijn school."

Volgens de vader van Imane Mahssan is het een misverstand om te denken dat zijn dochter door hem wordt verplicht om een hoofddoek te dragen: "Mij maakt het niets uit. Ik heb nog een dochter op dezelfde school die geen hoofddoek draagt. Imane heeft zelf deze beslissing genomen."

De school in Volendam is niet de enige school die worstelt met het beleid ten aanzien van hoofddoeken. Rector Dekkers heeft verschillende telefoontjes gekregen van andere scholen die deze zaak nauwlettend volgen.

Ook op andere middelbare scholen geldt een verbod, zoals bijvoorbeeld op het Citycollege St. Franciscus in Rotterdam, het St. Gregorius College in Utrecht, het Farelcollege in Ridderkerk en het Comenius College in Capelle aan den IJssel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl