Bondskanselier Merkel, gisteren met president Hollande en premier Renzi AFP

Bondskanselier Merkel verlangt van Duitsers van Turkse afkomst loyaliteit met de Bondsrepubliek. In een interview met de krant Ruhr Nachrichten zegt ze dat ze een hoge mate van loyaliteit verwacht van Turkse Duitsers die al lang in Duitsland wonen.

Tegelijkertijd zegt ze dat de regering de zorgen van die groep begrijpt en dat de Turken een luisterend oor bij de regering vinden. Er is nauw contact met organisaties van migranten, deelde de bondskanselier mee. In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen mensen van Turkse afkomst.

Spanningen

Net als in Nederland zijn er in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije spanningen in de Turkse gemeenschap in Duitsland. In dat verband roept Merkel de Duitse Turken op tot bedachtzaamheid. De demonstratievrijheid geldt voor iedereen in Duitsland, maar ook is er de verplichting om meningsverschillen vreedzaam op te lossen, zei Merkel.

Grote demonstraties van Erdogan-aanhangers in Duitsland hebben tot politieke beroering geleid. In Merkels eigen CDU gaan stemmen op de dubbele nationaliteit af te schaffen, juist om loyaliteitsconflicten te vermijden.  

De verhouding tussen Duitsland en Turkije verslechterde toen de Bondsdag de massamoord op Armeniërs in Turkije een eeuw geleden als genocide omschreef. 

STER reclame