Frenk Windels bij het graf van zijn vrouw NOS

Een bijzondere zaak dient vandaag bij de rechtbank in Maastricht: de gemeente Brunssum wil dat een graf wordt geruimd dat iemand in zijn eigen tuin heeft gedolven. Frenk Windels begroef vorige maand zijn echtgenote in hun tuin.

"Wij waren 34 jaar gelukkig getrouwd en hadden verwacht dat er nog vele jaren zouden volgen. De laatste wens van mijn vrouw was om in de door haarzelf aangelegde tuin begraven te worden", schrijft Windels op Facebook.

Vrouw begraven in tuin

Vereisten

De vrouw overleed plotseling en daarom had hij niet genoeg tijd om een vergunning af te wachten, vertelt zijn advocaat Theo Boumans. "Meneer Windels heeft ervoor gekozen om niet te wachten op het resultaat van de aanvraag en zijn vrouw te begraven."

Jaarlijks worden er volgens de advocaat in Nederland enkele 'tuinbegrafenissen' toegestaan. De vereisten zijn: voldoende afstand tot de openbare weg, niet zichtbaar voor derden, niet belastend voor belendende percelen en genoeg afstand tot het drinkwater.

Tot nu toe zijn er alleen vervelende brieven verstuurd.

Advocaat Theo Boumans

Volgens Boumans voldoet zijn cliënt aan alle criteria. "Hij woont op een erg afgelegen plek. En hij heeft niet zijn vrouw in de voortuin begraven, maar het is op een bosrijk terrein, je kunt het niet zien."

De advocaat hoopt dat er vandaag een regeling kan worden getroffen. "Dat de rechter zegt: gaan jullie de gang maar op om er samen uit te komen. Maar tot nu toe zijn er alleen vervelende brieven verstuurd, dus het lijkt niet alsof er iets geregeld kan worden."

STER reclame