Zwemster Femke Heemskerk EPA
NOS Sport Zwemmen

Heemskerk vertrekt bij Franse zwemcoach

Zwemster Femke Heemskerk heeft besloten niet verder te gaan met de Franse trainer Philippe Lucas. De 28-jarige zwemster is tot die beslissing gekomen na haar mislukte Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zei ze maandag in de talkshow Pauw.

Heemskerk zat het afgelopen jaar in Frankrijk bij Lucas, maar kon in het olympische bad van Rio de juiste vorm niet vinden. Ze eindigde op de 200 meter vrije slag, haar favoriete nummer, in de halve finale kansloos laatste. Op de 100 meter vrije slag bleef ze al in de series steken. Met de estafetteploeg werd ze teleurstellend vierde op 4 x 100 meter vrije slag.

Heemskerk klaagde in Rio over vermoeidheid. "Ik heb vooral heel veel en heel hard getraind en dat is niet goed uitgepakt", vertelde ze in Pauw.

Heemskerk breekt met coach: ik was gewoon moe van het moe zijn

Heemskerk trainde tussen 2012 en 2015 onder Marcel Wouda, maar toen haar vorig jaar duidelijk was geworden dat de coach zich in het olympisch jaar vooral zou richten op het openwaterzwemmen, maakte ze de overstap naar Lucas in Narbonne. "Ik wist dat deze beslissing ook kon mislukken", zei ze over de wisseling van coach.

De Fransman had (en heeft) ook Sharon van Rouwendaal onder zijn hoede. Zij kwam in Rio niet uit de verf op de 400 meter langebaan, maar veroverde later wel de gouden medaille op de tien kilometer open water.

Over haar zwemtoekomst bleef Heemskerk maandagavond vaag. "Maar ik denk niet dat ik nu stop", wilde ze nog wel kwijt.

STER reclame