Het Italiaanse vlaggenschip Garibaldi waarop de EU-leiders bijeenkomen
NOS Nieuws

Europa hoopt op ingeving op EU-top in Italië

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Aan bijeenkomsten over de toekomst van Europa is de komende weken geen gebrek. Vandaag komen de Grote Drie (Italië, Duitsland, Frankrijk) bij elkaar op het Italiaanse eilandje Ventotene. Regeringsleiders Merkel, Renzi en Hollande zijn niet de enigen die met elkaar bespreken hoe het verder moet met de Europese Unie.

Het oude Oostblok, de zogenoemde Visegrád-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije), heeft een alternatief plan bedacht met vooral minder regels uit Brussel.

EU-voorzitter Tusk reist langs de hoofdsteden van de landen om hun wensen in kaart te brengen. Hiermee wil Tusk voorkomen dat de eerstvolgende informele top op 16 september in Bratislava uitloopt op een Poolse landdag.

Merkel centraal

Komende vrijdag is er een ontmoeting van de noordelijke landen waar ook premier Rutte bij aanwezig zal zijn. Zijn ambtgenoten uit Duitsland, Finland en Denemarken zijn eveneens aanwezig.

Centraal in het hele proces lijkt de Duitse bondskanselier, want Merkel ontvangt en bezoekt de komende weken maar liefst dertien regeringsleiders om over de toekomst van de EU te spreken.

Makkelijk zal het niet worden, want elke Europese politicus heeft andere opvattingen over de toekomst van de EU. Premier Rutte moet niets hebben van grootste meeslepende plannen. Hij wil een Europa dat werkt. Het Nederlands belang staat wat de premier betreft "op nummer één, twee en drie".

Bondskanselier Merkel heeft het vooral over een beter Europa en niet méér Europa. Renzi, de gastheer van de top vandaag, wil juist een Unie waarin de regels niet in beton gegoten zijn. Hij wil ruimte om af te wijken van starre begrotingsregels.

De Franse president Hollande legt graag het accent op meer investeren, zodat de economie een zetje in de goede richting krijgt.

Symboliek

De grote vraag waar de 27 lidstaten na het brexit-referendum voor staan is hoe zij Europa bij elkaar houden en hoe kan worden voorkomen dat nog meer landen de EU willen verlaten.

Gevoel voor symboliek hebben de leiders van Italië, Frankrijk en Duitsland wel. De top op het eiland Ventotene is de plek waar de Italiaanse politicus Spinelli zijn manifest schreef over een Verenigd Europa. Deze tekst diende later als beginpunt voor de Europese samenwerking.

Na de top wordt de persconferentie gegeven op vliegdekschip de Garibaldi, het vlaggenschip van Italië dat ook meedoet aan de reddingsoperaties in de Middellandse zee: missie Sophia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl