Jean Lambrecks in 2013 EPA

Het onderzoek naar de zaak-Dutroux is niet volledig geweest. Er zijn veel aanwijzingen dat Dutroux niet alleen werkte. Dat hebben de vader van Eefje Lambrecks, Jean, en zijn partner Els Schreurs gezegd in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Begin september is het twintig jaar geleden dat België in de ban raakte van het grootste zedenschandaal uit de geschiedenis van het land. De meisjes An en Eefje werden gevonden in de achtertuin van één van de huizen van Marc Dutroux. Ze waren aan de kust ontvoerd en werden pas een jaar later teruggevonden. Vermoord en begraven door de al veroordeelde kinderverkrachter Marc Dutroux.

België was verbijsterd en woedend. De vader van An, Paul Marchal, trad destijds op de voorgrond met zijn scherpe kritiek op de Belgische justitie en politie. Hij had zelfs plannen om Belgisch premier te worden om de bezem door de Belgische justitie te halen.

Terugblik arrestatie Marc Dutroux

Veel minder hoorden we in die tijd van de vader van Eefje, de zwijgzame  en teruggetrokken Jean Lambrecks. Dat gaat nu, twintig jaar later, veranderen. In een groot interview met het Belgische weekblad Humo, uit ook hij felle kritiek op het onderzoek naar Dutroux.

In Met het Oog op Morgen legde hij zondagavond uit dat hij destijds niet in staat was om zich veel met het onderzoek te bemoeien. "In het begin was ik down, het zat te veel in mijn hoofd. Paul Marchal trad op de voorgrond, ik niet. Ik heb me laten beïnvloeden door mijn advocaat en heb zijn oordeel gevolgd. Ik was toen niet zo met het dossier bezig. Ik kon mij moeilijk concentreren in die periode."

An Marchal en Eefje Lambrecks Belga

Pas toen Michelle Martin, de vrouw van Dutroux, vrijkwam in 2012 zijn Lambrecks en zijn partner Schreurs opnieuw de dossiers ingedoken van een zaak waar nog altijd een zweem van geheimhouding om hangt. Lambrecks: "We hebben veel zaken ontdekt die niet stroken met de waarheid. Ik zou graag willen weten wat er is gebeurd en wat de laatste woorden van Eefje zijn geweest. We denken dat Dutroux hulp heeft gekregen van andere mensen in een netwerk. Er zijn veel meer mensen bij betrokken van wie wij het niet weten."

Els Schreurs: "We konden niet geloven dat Martin werd vrijgelaten, want het is niet echt een traditie in België dat criminelen van dat kaliber eerder worden vrijgelaten. We hebben toen opnieuw de dossiers gelezen en met mensen gesproken om te achterhalen waarom Michelle Martin al die privileges kreeg. Een antwoord hebben we er niet op gekregen."

Van wie zijn de bloed- en spermasporen in de woning van Dutroux?

Els Schreurs

Wat Paul Marchal, politici en critici destijds ook al vermoedden, zeggen Lambrecks en Schreurs nu ook: er zijn meer mensen bij de ontvoeringen en mishandelingen betrokken dan de drie veroordeelden Dutroux, Martin en Michel Lelièvre. En het onderzoek naar dat grotere netwerk is gedwarsboomd.

Schreurs: "Of het hogere machten zijn? Waarschijnlijk, maar dat is niet duidelijk. Duidelijk is voor ons wel dat die feiten niet zijn gepleegd door die drie veroordeelden. Wij zijn ervan overtuigd dat er ook anderen zijn die op een of andere manier betrokken zijn bij die feiten. Zo is er nooit onderzoek geweest naar sperma- en bloedsporen in de woning van Dutroux. Die sporen waren niet afkomstig van de slachtoffers of de veroordeelden."

STER reclame