NOS Sport

Sterke Britten verbazen, sambagevoel bij de Belgen

Terwijl bij de sporters en sportliefhebbers langzaam het besef komt dat na vier jaar hunkeren de Olympische Spelen van Rio de Janeiro verleden tijd zijn, wordt overal ter wereld de balans opgemaakt na veertien dagen topsport. Bij Nederland overheerst verdeeldheid, Groot-Brittannië en België vieren feest.

Even wat snelle cijfers over het presteren van de Britten. Met 67 medailles is de equipe nog succesvoller dan vier jaar geleden in eigen land. In Londen werden er toen 65 medailles behaald. Niet eerder lukte het een land om vier jaar na de Spelen in eigen land meer te oogsten.

"Het is een kwestie van prioriteiten stellen en heel veel publiek geld erin steken", probeert correspondent Suse van Kleef de goede prestatie te verklaren. "De laatste jaren is er 350 miljoen pond vanuit belastingen en loterijen in topsport gestoken."

De Britten hebben geleerd van de Spelen in Londen. "Er zijn daarna keiharde keuzes gemaakt. De sporten waar ze goed in waren vier jaar terug, zoals atletiek, boksen en fietsen kregen veel meer geld. Andere sporten, zoals tafeltennis, worstelen en volleybal kregen helemaal geen overheidsgeld meer en dat lijkt dus te werken."

Met name op de baan was de Britse hegemonie overduidelijk. Zes goud, vier zilver en een keer brons leverde elf medailles op. Nederland, na Groot-Brittannië het meest succesvolle land bij het baanwielrennen volgt met twee medailles (goud en zilver).

Vraagtekens

Zo heersen op de baan, dat roept vraagtekens op. Nog tijdens het toernooi liet de Duitse Kristina Vogel, olympisch kampioen op de sprint, zich in de Duitse media uit over de Britse prestaties. "Ik wil niets insinueren, maar je kunt er vraagtekens bijzetten. Ik heb geen idee hoe ze dat doen."

"Natuurlijk verbazen we ons erover, ze waren eerst gedeeltelijk kanonnenvoer. Misschien hebben ze drie jaar lang niet getraind, maar ze moeten blijkbaar toch iets goed doen", aldus de Duitse.

Bij Van Kleef zijn de verdachtmakingen bekend. "Doping? Je zou het bijna wel gaan denken. Ongelooflijk goed presteren bij het fietsen, dat toch al een verdachte sport is. Maar de Britten pareren de insinuaties en spreken over slechte verliezers. Zij zeggen: veel geld, de beste materialen en goede faciliteiten hebben is geen valsspelen."

België heeft er nieuwe helden bij

Ook bij de Belgen hangen ze de vlag uit, al moeten ze het daar stellen met zo'n negentig procent minder medailles dan de Britten: België heeft er zes in totaal, eerlijk verdeeld per kleur. Dat zijn drie medailles meer dan in Londen. "Wij zijn heel blij, we hebben weer wat nieuwe helden erbij", weet de Vlaamse journalist Armand Schreurs.

Greg van Avermaet won voor België de wegwedstrijd bij het wielrennen. De andere gouden medaille is in het bezit van zevenkampster Nafissatou Thiam. "Dat is toch wel de mooiste. Die nieuwe verhalen hebben ons een soort sambagevoel gegeven."

De net 22-jarige Thiam is een studente geografie in Luik en deed haar landgenoten en concurrenten versteld staan. De atlete zelf durfde vooraf niet eens te dromen van een medaille, maar na vijf persoonlijke records werd het goud in Rio.

Ze is dochter van een Senegalese vader en een Belgische moeder. Schreurs: "Ze groeide op in een gezin van vier kinderen met een alleenstaande moeder. Dat waren lastige omstandigheden. Jaren later is ze olympisch kampioen en droeg ze onze vlag bij de sluitingsceremonie."

Daarnaast vielen de hockeyers op door in de halve finale Nederland uit te schakelen. In de finale bleek Argentinië te sterk.

Schreurs: "We zijn het meest trots op de hockeyers. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we geen enkele medaille gehaald in een teamsport. We zijn blijkbaar toch wat individualistisch ingesteld. Hockey is daarin een uitzondering", aldus Schreurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl