De Nederlandse hockeyvrouwen, Sanne Wevers en Epke Zonderland ANP / bewerking door NOS

Nog nooit hebben de Olympische Spelen zoveel bezoekers naar de app en website van de NOS getrokken als dit jaar. Ruim 7,9 miljoen mensen bezochten de speciale site nos.nl/rio. Op tv zagen 12,6 miljoen Nederlanders iets van het sportevenement. Minder dan voorgaande jaren, vermoedelijk door het tijdsverschil.

De bloedstollende finale van de Nederlandse hockeyvrouwen trok de meeste kijkers op tv. Tijdens de shoot-outs keken ruim 3,6 miljoen Nederlanders. Op de tweede plek staat de gouden oefening van turnster Sanne Wevers, haar medaille-uitreiking staat op drie. Ruim 3,1 miljoen mensen zagen de val van turner Epke Zonderland.

NOS

Spelen van de nachtkijker

Miljoenen mensen keken tot diep in de nacht naar de prestaties van de Nederlandse atleten. "De 200 meter van Dafne Schippers bracht 780.000 voor de buis om 03.30 uur, dat is nog nooit voorgekomen", zegt Paul Hek van de NOS.

Het vorige kijkrecord voor dat tijdstip stond op naam van Paul de Leeuw. In 2008 trok zijn marathonuitzending 360.000 kijkers. "De Spelen in Rio gaan dan ook de boeken in als de Spelen van de nachtkijker.

De Jamaicaanse Elaine Thompson kaapt het goud op de 200 meter weg voor de neus van Dafne Schippers ANP

In Rio de Janeiro was het vijf uur vroeger dan in Nederland. "De primetime-sporten waren daarom pas laat op tv en dat zie je duidelijk terug in de statistieken", zegt Hek.

Zo'n 82 procent van de Nederlanders ouder dan zes jaar keek minimaal een keer naar de Spelen. Dat is lager dan vier geleden in Londen (90 procent) en in 2014 in Sotsji. Respectievelijk keken er toen 13,4 miljoen en 14 miljoen Nederlanders.

Opmars online

Uit de statistieken blijkt dat het online volgen van de Spelen in opmars is. Het aantal unieke bezoekers lag bijna 2 miljoen hoger dan tijdens de vorige Spelen in Sotsji (6,1 miljoen). Ook in Londen (5,1 miljoen) en Vancouver (2,6 miljoen) was de speciale NOS-website minder populair.

De stijgende lijn is volgens Hek deels toe te schrijven aan de extra mogelijkheden van de livestream. Net als voorgaande jaren was het mogelijk verschillende sporten tegelijk te volgen. "Zo zaten er op een moment ruim 200.000 mensen tegelijk naar baanwielrennen, beachvolleybal of hockey te kijken."

Yuri van Gelder in de rechtszaal ANP

Top 10 best bekeken momenten

Top 10 best bekeken momenten
Aantal kijkers
Hockey: finale vrouwen (Shoot-outs)3,6 miljoen
Turnen: finale balk met Sanne Wevers3,4 miljoen
Turnen: medaille-uitreiking Sanne Wevers3,3 miljoen
Turnen: finale rekstok met Epke Zonderland3,1 miljoen
Wielrennen: wegwedstrijd, finish Anna van der Breggen3,1 miljoen
Boksen: finale met Nouchka Fontijn3 miljoen
Handbal: halve finale vrouwen2,9 miljoen
Beachvolleybal: kwartfinale mannen (Nederland-Nederland)2,8 miljoen
Baanwielrennen: keirin, zilver voor Matthijs Büchli2,8 miljoen
Wielrennen: huldiging Anna van der Breggen2,8 miljoen

STER reclame