In Praag is paniek uitgebroken tijdens een demonstratie van een anti-islambeweging. Leden van de groepering speelden gistermiddag in het centrum van de stad dat ze een IS-aanslag pleegden. Daarmee joegen ze toeristen en inwoners van de stad de stuipen op het lijf. 

De "acteurs" hielden nep-wapens in de lucht en schreeuwden "Allahoe akbar". Uit angst voor een aanslag sloegen mensen op de vlucht. In de haast om weg te komen, raakten enkele mensen lichtgewond. Om grote paniek te voorkomen, maakte de politie een einde aan de vertoning en arresteerde de demonstranten. 

Kameel

De organisator, islamtegenstander en rechts-populist Martin Konvicka, had zich verkleed als bedoeïen en reed op een kameel. Daarachter reed een militair voertuig, met daarop aanhangers in lange kledij en met zwarte baarden voorgebonden. Konvicka riep dat Tsjechië bezet is en dat vanaf nu de sharia geldt, de strenge islamitische wetgeving. Vrouwen zouden worden gestenigd, universiteiten gesloten en boeken verbrand .

Konvicka noemde de actie "een parodie op de machtsovername door Islamitische Staat" en sprak van "absurdistisch theater". Hij had vooraf toestemming gekregen voor de actie. De politie onderzoekt of de demonstranten strafbare feiten hebben gepleegd, zoals misleiding of het verspreiden van valse informatie. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

Vreemdelingenhaat

De beweging, die vreemdelingenhaat predikt, heeft tienduizenden aanhangers in Tsjechië. Al jaren verzet Konvicka zich tegen "het dreigende gevaar van de islam". Hij onderhoudt contact met de Pegida-beweging in Duitsland.

Donderdag bezoekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel Praag. Ze bespreekt met de Tsjechische regering de verschillende opvattingen van de buurlanden over de vluchtelingenpolitiek.

STER reclame